SUĐENJE U MÜNCHENU

Bivši agent Udbe: Znanstveno sam istraživao emigraciju

12.05.2016 u 14:49

Bionic
Reading

U nastavku suđenja bivšim dužnosnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, videovezom iz Podgorice sud je ispitao bivšeg agenta crnogorske Udbe Vukosava Balevića koji se pod kodnim imenom Fistik i lažnim imenom Marko Horvat bio umiješao među hrvatske emigrante u Bavarskoj, a došao je tako i do Stjepana Đurekovića

Slao je izvješća Udbi u Titograd o emigrantskoj tiskari u Geretsriedu. Stručnjaci tvrde kako je slao opise tipične za pripremanje Udbine specijalne akcije. Sudac Manfred Dauster pitao je Balevića je li radio za bilo koju jugoslavensku obavještajnu službu. Svjedok je zanijekao. Potvrdio je kako je jednom na pola sata susreo Đurekovića. Suci su pitali za lažno ime, Balević tvrdi morao je uzeti lažnu putovnicu koju je, kaže, nabavio za 200 maraka jer je, kaže, znanstveno istraživao emigraciju i strah ga je bilo ući u Njemačku pod pravim imenom studenta koji piše diplomski.

Jeste li sudjelovali u ubojstvu Stjepana Đurekovića, pitao je sudac Dauster. Svjedok ne želi odgovoriti na to pitanje - rekao je zatim sudac iz Podgorice.

Mogu vam poslati svoj diplomski rad i studentski indeks, rekao je Balević, koji se bavi kriminalistikom, otmicama zrakoplova, a suce pokušava uvjeriti da se u emigraciji bavio znanošću, a ne špijuniranjem za Udbu.

Što vam govori ime Fistik, pitao je sudac Arnold. Nije mi poznato, rekao je svjedok. Tužitelj Weiss ispitivao je kako je Balević došao blizu emigrantskog vođe Huana Jelića. Zašto ste susreli Đurekovića?, pitao je viši državni odvjetnik Weiss. Kako bih vidio je li član emigracije, bio je zanimljiv za diplomski, rekao je Balević i dodao kako ga Đureković nije zanimao.

Nakon ključnih pitanja prekidala se videoveza s Podgoricom, Perkovićev branitelj Beyer predbacio je sucu u Podgorici da daje upute svjedoku, što je sudac zanijekao.

Vijeće je htjelo ispitati i bivšeg jugoslavenskog ministra obrane 95-godišnjeg Branka Mamulu, koji nije došao svjedočiti. Poslao je dopis kako je bolestan, nepokretan i dementan. Sudac Dauster zatražio je od suca u Podgorici da pošalje u München Mamulinu liječnicku dokumentaciju koju će pregledati bavarski liječnici vještaci.