suđenje mamićima

Bivša supruga poreznika Pernara tvrdi da je za navodne nezakonitosti doznala nakon pokretanja istrage

06.11.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Tajana Pernar, bivša supruga okrivljenog poreznika Milana Pernara, kojemu se uz bivšeg čelnika 'Dinama' Zdravka Mamića i još dvojicu okrivljenika na osječkom Županijskom sudu sudi za izvlačenje novca iz toga kluba, izjavila je u ponedjeljak da je o činjenicama vezanim uz ovaj postupak saznala naknadno, nakon što je pokrenuta istraga te iz medijskih izvješća

Tijekom današnje glavne rasprave na upite predstavnika Uskoka što joj je poznato o poreznom nadzoru koji je njezin bivši suprug proveo nad okrivljenikom Zoranom Mamićem, svjedokinja je ustvrdila kako joj, u vrijeme kad se to događalo, nije ništa bilo poznato, ali da je nakon što je Pernar bio priveden i pokrenuta istraga s bivšim suprugom s kojim je bila u braku do svibnja ove godine gledala taj spis i popratnu dokumentaciju, a poznato joj je i ono što je pisalo u medijima.

Kazala je kako su Pernarova prosječna primanja bila oko tisuću eura, na osnovu njegova zaposlenja u Poreznoj upravi, da su zemljište za izgradnju svoje obiteljske kuće platili oko 100 tisuća kuna, dok su za izgradnju kuće utrošili oko 120 tisuća eura. Pojasnila je kako su nakon vjenčanja dobili značajan iznos novca, da im je financijski pomogla njezina majka, a okrivljeni Pernar je u ratama od 20 do 30 tisuća eura dobijao novac od kupoprodajnog predugovora svoje obiteljske kuće koja je prodana za 230 tisuća eura.

Potvrdila je kako njezin bivši suprug i danas, sa svojom majkom, živi u toj kući, ali joj nije poznato je li Pernar obavljao porezni nadzor u tvrtkama čiji je vlasnik kupac kuće, jer ju, kako kaže, nije previše zanimao suprugov posao.

Također se nije mogla sjetiti na što bi se točno odnosila komunikacija elektronskom poštom s bivšim suprugom u kojoj se spominjalo da se okrivljeni Pernar, na stadionu, treba sastati s osobom čiji je nadimak 'Zoki', pri čemu je 'Krešo sve dogovorio', ali se, na upite Uskoka, sjetila da je Krešimir Ćurković bio odvjetnik njezina bivšeg supruga.

Svjedočenje bivše supruge poreznika Pernara Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Tijekom troipolsatnog iskaza svjedokinja je detaljno opisivala svoje prihode i način stjecanja imovine, prije i tijekom braka s prvooptuženim Pernarom, uključujući i kupnju automobila BWW X5 i VW 'Eos', a na taj dio iskaza, kao i na dio o kupoprodaji Pernarove obiteljske kuće, Uskok je uložio primjedbu, smatrajući ih suprotnim ranije prikupljenim dokazima i iskazima nekih svjedoka.

Na glavnoj raspravi ponovno se nisu pojavili pozvani svjedoci - supruga Zdravka Mamića, Marina Mamić te njegove kćeri Lucija i Iva te bivša supruga Zorana Mamića Vanja Horvat. Nisu se odazvali ni okrivljenici Zoran Mamić i Damir Vrbanović, dok je Zdravku Mamiću, zbog narušavanja reda, zabranjen ulaz u sudnicu do okončanja dokaznog postupka.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru 'Dinama' Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su NK 'Dinamo', izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.