ODGOĐENO OPTUŽNO VIJEĆE

Druga optužnica protiv Mamića i kompanije još na čekanju

18.10.2017 u 11:25

Bionic
Reading

Na osječkom Županijskom sudu u srijedu je, 'zbog nepostojanja procesno-pravnih pretpostavki', odgođena sjednica Optužnog vijeća u slučaju druge optužnice Uskoka protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje se tereti da su izvlačenjem novca ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna

Uz Zdravka Mamića, Uskok je optužnicom obuhvatio i njegova sina Maria i brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikky Artura Vuksana.

Odvjetnik Zdravka Mamića, Mate Matić izjavio je novinarima kako je sjednica Optužnog vijeća odgođena jer okrivljenik Zoran Mamić nije uredno zaprimio poziv, pa stoga nije bilo uvjeta za održavanje sjednice, a slijedeća sjednica, na kojoj će se raspravljati o potvrđivanju optužnice, zakazana je za 15. prosinca.

Matić ističe kako obrana jedva čeka sjednicu Optužnog vijeća, zbog razloga koji nisu beznačajni,  jer obrana već dulje vrijeme, pa i u odgovoru na optužnicu, tvrdi kako je delegacija ovoga predmeta iz Zagreba u Osijek 'apsolutno nezakonita'. Smatra kako je ovaj predmet morao biti premješten onoga trenutka kada je rješenje o provođenju istrage postalo pravomoćno, budući je jedan sličan predmet već prebačen u Osijek, 'a ne kada to nekome padne na pamet'.

Smatra kako će o odluci Optužnog vijeća ipak u konačnici odlučivati Vrhovni sud, jer je upitno je li osječki Sud bio nadležan za rješavanje ovoga drugog predmeta.

  • +2
Zdravko Mamić dolazi na sud Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Zdravka Mamića tereti se da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko sumnjivih inozemnih tvrtki izvukli novac iz zagrebačkog nogometnog kluba.

  • +37
Sva lica Zdravka Mamića Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Uskok u optužnici navodi da je provokrivljeni Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne tvrtke su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Tužiteljstvo navodi da je na taj način na štetu GNK Dinamo na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 18.8 milijuna eura, 500.000 funti i 200.000 dolara, šo je u kunskoj protuvrijednosti više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna. Odlukom Vrhovnog suda, a na prijedlog Državnog odvjetništva, za vođenje postupka u ovome predmetu umjesto zagrebačkog, određen je osječki Županijski sud, a zbog poznanstva Zdravka Mamića sa nekoliko sudaca zagrebačkog Županijskog suda te njegovih tvrdnji da je u prijateljskim odnosima s predsjednicima Županijskih sudova u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

To je drugi sudski postupak koji će se protiv Zdravka Mamića voditi na osječkom Sudu, jer je u travnju započelo suđenje u kojem je optužen uz brata Zorana, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara. Uskok ih tereti da su u tome predmetu tereti da su Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.