promjena oib-a

Bivša pravobraniteljica za djecu pozvala zastupnike: Hitno zaštitimo posvojenu djecu

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 10.05.2018 10:52
  • Objavljeno 10.05.2018 u 10:52
Ivana Milas Klarić bivša je pravobraniteljica za djecu

Ivana Milas Klarić bivša je pravobraniteljica za djecu

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Za razliku od aktualne pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, priopćili su iz udruge Adopta, bivša pravobraniteljica Ivana Milas Klarić poziva saborske zastupnike da djeci posvojenoj prije 2015. godine omoguće promjenu OIB-a. Iz ove udruge poručuju kako nije riječ o političkom pitanju, nego o zaštiti djece

Inicijativi Adopte da se djeci posvojenoj prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. godine omogući promjena osobnog identifikacijskog broja, potporu je pružila bivša pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, priopćili su iz ove udruge.

Napominju kako je tijekom njezina mandata uočena nejednakost između djece posvojene po novom Obiteljskom zakonu i prije njega te je započeto stvaranje zakonodavnog okvira za uklanjanje te nejednakosti.

'Nejednakost se jednostavno može dokinuti dopunom Zakona o osobnom identifikacijskom broju ili Obiteljskim zakonom, ali to treba napraviti hitno. U praksi, kao pravobraniteljica za djecu, sam se susretala s poteškoćama koje imaju (posvojena) djeca i njihovi roditelji u zaštiti privatnosti i osobnih podataka. Krajnje je vrijeme da tu djecu zaštitimo i osiguramo im sigurniju budućnost', kaže Ivana Milas Klarić, docentica na Katedri obiteljskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

  • +14
  • +11

Ivana Milas Klarić docentica je na Katedri obiteljskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o OIB-u u srijedu je u Saboru iznijela Anka Mrak-Taritaš iz Kluba zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, a ruku će za zakon podići i zastupnici različitih političkih opcija, poručuju iz Adopte.

'Mjesecima pozivamo saborske zastupnike da oko Prijedloga zakona o dopuni Zakona o OIB-u postignu suglasje jer nije riječ o političkom pitanju, nego isključivo o zaštiti djece. Želimo vjerovati kako će im pri glasovanju koje će biti najvjerojatnije u petak, imperativ biti dobrobit djece, a ne stranačke instrukcije', dodala je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte.

U Adopti se nadaju kako će zastupnici glasovati po savjesti jer su, kako kažu, inicijativi potrebni i glasovi zastupnika koji podupiru vladajuće. Dodaju, pak, kako Vlada i Pravobraniteljica za djecu smatraju da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o OIB-u ne treba prihvatiti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!