NEUSPJELA DELOŽACIJA

Bitka za splitsku plažu: Namještaljke, prijetnje i politika

28.01.2016 u 19:33

Bionic
Reading

'Kralj splitskih plaža' Dragan Jurišić zvani Jenki, bivši koncesionar uz Bačvice triju najpoznatijih gradskih kupališta, uspio je spriječiti deložaciju s plaže Kašjuni unutar Park-šume Marjan. U četvrtak ujutro ondje su se pojavili sudski ovršitelji praćeni jakim policijskim snagama i predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, no uspjeli su se samo prošetati po plaži - dok sam ugostiteljski objekt nisu preuzeli

Jurišić je tijekom pokušaja deložacije bio vidno raspoložen: za tportal je kazao da posljednjih godina ionako samo 'širi ljubav', a ovom prilikom je teatralno stavio omču oko vrata.

Još od početka dvijetisućitih on upravlja trima splitskim plažama (Kašjuni, Kaštelet i Trstenik), makar je koncesija za svaku od njih istekla prije nekoliko godina. U kompliciranoj birokratskoj proceduri Županija izdaje koncesiju, a Grad Split odobrenja za ugostiteljsku djelatnost, što na terenu obično rezultira kaosom i bezvlašćem.

Tri Jenkijeve plaže proteklog desetljeća bile su izuzetak jer ih je on samoinicijativno održavao i uređivao, ali dakako i zarađivao na njima. Splitsko-dalmatinska županija prošle godine raspisala je natječaj za koncesiju nad Kašjunima i u procesu koji je Jenki dovodio u sumnju ona je dodijeljena tvrtki Dolis, čiji je vlasnik Ante Dolić, HDZ-ov prvoborac iz Solina i blizak prijatelj župana Zlatka Ževrnje. Uslijedile su žalbe jer je Dolićeva ponuda navodno najmanje povoljna, potom je usred ljeta Ministarstvo mora odbilo tu žalbu, pa je Jurišić pokrenuo spor pred Upravnim sudom.

Stipe Dolić (vlasnikov sin, op. a.) otvoreno mi je kazao da mu ne mogu ništa jer je politički jak', tvrdi Jurišić. Deložaciju iz samog ugostiteljskog objekta izbjegao je jer je on u posjedu suprugine tvrtke Affectus, koja je svojedobno potpisala ugovor s Gradom Splitom, pa nije bilo formalne mogućnosti za to.

Splitski kralj plaža pokrenuo je nekoliko sudskih sporova u kojima traži povrat uloženog novca i u nekima od njih izgledno će uspjeti: između ostalog, u rukama drži procjenu sudskih vještaka po kojoj mu je samo do 2006. priznato ulaganje od 18 milijuna kuna, što su svojim potpisima potvrdili i predstavnici Županije. Posljednjih mjeseci na Ževrnjinu adresu poslao je desetke dopisa u kojima poziva na mirno rješenje, no nije mu odgovoreno; Jurišićeva supruga čak se prošlog ljeta sastala s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, kojoj je opisala sve probleme, pa je predsjednica savjetovala županu da barem primi Jurišića na razgovor. Ževrnja se i na to oglušio.

Stipe Dolić za tportal je kazao da Jurišiću želi svu sreću u životu dok na optužbe o političkom pogodovanju odgovara da mu je ovaj svojedobno prijetio smrću. 'To je za njega uobičajeno', kaže Dolić, a na plaži Kašjuni u budućnosti između ostalog namjerava organizirati vjenčanja. Upitno je hoće li mu to poći za rukom jer se radi u prostoru unutar zaštićene park-šume, pa je zbog toga iz koncesije već izbačena i mogućnost iznajmljivanja vodenih skutera.

Sada, kaže, čeka da Županija uđe u posjed cijelih Kašjuna pa da ih počne iskorištavati svojom desetogodišnjom koncesijom.

Na samom pokušaju deložacije našao se i županijski pročelnik Stipe Čogelja; on smatra da je 'država pala na ispitu pomorskog dobra' i najavljuje da će cijelu stvar dalje tjerati na sudu. Tužno mu je da na gotovo svim plažama postoje objekti s rješenjima za rušenje, no ništa se ne događa.

Jurišićevi Kašjuni, Kaštelet i Trstenik dosad su spadali među najuređenija splitska kupališta usprkos formalnom bezvlašću; s druge strane, nakon što se gradonačelnik Ivo Baldasar dohvatio plaže Žnjan i stao dijeliti privremene koncesije za kafiće, ondje su niknuli deseci mahom ilegalnih objekata - između njih i neki povezani s gradskim vijećnicima koji su prešli na njegovu stranu.

Oporba takvo stanje naziva kaosom, a samom gradonačelniku taj 'šušur' je, kako se izrazio, nekako šarmantan.