IZMEĐU TERORIZMA I TURIZMA

Biste li nakon svega otputovali u Egipat?

13.08.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Egipat kao topla oaza u vrijeme jeseni i zime mnogima je, pa tako i hrvatskim građanima bio jedna od omiljenih destinacija za odmor. No s obzirom na to da se posljednjih godina našao između terorizma i turizma, broj onih iz Hrvatske koji će, pogotovo nakon brutalnog smaknuća Tomislava Salopeka, u toj zemlji poželjeti provesti odmor - vjerojatno će se prorijediti, a i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s obzirom na stalnu prijetnju otmica i terorističkih napada hrvatskim državljanima preporučuje izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna

Na popisu zemalja u koje Ministarstvo vanjskih poslova ne preporučuje putovati nalaze se Jemen, Libija, Sirija, Srednjoafrička Republika i Afganistan što navode i na svojim internetskim stranicama, a kad je riječ o Egiptu, kao i Tunisu, kojih na tom popisu nema - iz Ministarstva upućuju da je riječ o drugačijoj razini sigurnosti i preporuke u smislu izbjegavanja svih putovanja koja nisu nužna.

Kako, naime, objašnjavaju: 'U turističkim odredištima na Crvenom moru nema ozbiljnijih incidenata, no zbog mogućnosti terorističkih djelovanja i otmica, posebno se ne preporučuje putovanje cestama na Sinaju, odlasci na Sjeverni Sinaj te u područja uz libijsku i sudansku granicu.'

Hrvatskim državljanima koji ipak namjeravaju turistički putovati u Egipat Ministarstvo preporučuje da to čine 'isključivo preko ovlaštenih turističkih agencija'. Ako putuju poslovno, preporučuju da se 'u dogovoru s egipatskim partnerima, prethodno informiraju o sigurnosnom stanju u zemlji', a onima koji već borave u Egiptu preporučuju 'izbjegavanje mjesta mogućih većih okupljanja i prosvjeda te slijeđenje uputa lokalnih vlasti i turističkih agencija'.

U međuvremenu, umjesto Egipta i Tunisa kao turističkih odredišta, napominju za tportal u putničkim agencijama Atlas i Kompas, gosti iz Hrvatske već su odavno odabrali neka sigurnija mjesta za odmor.

Egipat je već prije nekoliko godina nestao s popisa željenih odmorišta hrvatskih građana, baš nekako početkom Arapskog proljeća i odonda se potražnja za njime nije digla, a ni neće u neko skorije vrijeme. Ljudi biraju kamo će putovati i odabiru sigurnije destinacije, kazali su tportalu u putničkoj agenciji Kompas dodajući da nemaju baš ni potražnje niti ponude za tom zemljom.

Slično zbore i kolege im iz Atlasa, čija je glasnogovornica Nikolina Frklić tportalu kazala da je Egipat prije nekoliko godina bio željena destinacija hrvatskih građana kao topla oaza za odmor i ronjenje u jesenskim i zimskim mjesecima. Međutim, sada bude tek pokoje individualno putovanje, a jedno takvo imaju početkom rujna i putnici, ako budu željeli, moći će izabrati alternativno odredište koje će im ponuditi agencija.