KONZERVATIVNI LOBI

Biskupi za umjetnu oplodnju samo u braku

07.07.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) objavio je danas izjavu HBK o medicinskoj oplodnji kojom želi pridonijeti aktualnoj raspravi o tom prijedlogu zakona.

U izjavi se navodi kako se HBK osjeća obveznim istaknuti neka temeljna načela na kojima se temelji stajalište Katoličke crkve i koja valja uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o tomu "delikatnom pitanju".

"Priznavanje dostojanstva osobe svakoga ljudskog bića od začeća do naravne smrti, uz posljedični subjektivitet prava na život i tjelesni integritet", prvo je načelo na koje HBK upozorava.

Također ističe jedinstvo braka, koje sobom nosi uzajamno poštovanje prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno s drugim, te da se dar ljudskog života mora ostvariti u braku pomoću čina koji specifično i isključivo pripada supruzima, u skladu sa zakonima što su upisani u njihove osobe i u njihovo sjedinjenje, jer ljubav i rađanje idu zajedno i ne smiju se nasilno razdvajati.

"U nastojanjima da se pravno regulira područje ljudske prokreacije, želimo izraziti potporu svim onim sudionicama u procesima odlučivanja koji se pridržavaju tih iznesenih načela", kaže se u izjavi.

Naposljetku, radi sprječavanja teških i dalekosežnih posljedica, kako se navodi u izjavi, HBK poziva da se donese takvo zakonsko rješenje koje će onemogućiti narušavanje dostojanstva uključenih osoba - napose djeteta, prava na život i tjelesnu cjelovitost od začeća, dostojanstva braka i dostojanstva prenošenja života u braku te koje će primjerenim odredbama spriječiti svaku moguću zloporabu.

U izjavi se napominje kako je, prateći razvoj medicine i znanosti, Učiteljstvo Katoličke crkve u enciklikama i naputcima nekoliko puta iznijelo jasno i nedvosmisleno stajalište o medicinskoj oplodnji i o drugim pitanjima koja se odnose na ljudsku spolnost i prokreaciju.