negativna demografska kretanja

Biskupi pozvali na zajedničko angažiranje za zaustavljanje iseljavanja Hrvata iz BiH

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.03.2018 15:54
  • Objavljeno 21.03.2018 u 15:54
Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Duper

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić pozvali su u srijedu predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da se zajednički angažiraju kako bi zaustavili val iseljavanja iz te zemlje, jer je u 2017. iselilo tisuće Hrvata

'Što se tiče naše biskupije, mi smo u minusu za 5.000 vjernika u prošloj 2017., dok je u proteklih pet godina Hercegovinu napustilo 15 tisuća ljudi', rekao je biskup Perić na konferenciji za novinare održane nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru.

Pojasnio je kako odlaze čak i oni koji imaju siguran posao, te je naveo kako je u prošloj godini iz ove biskupije otišlo šest vjeroučitelja, a ove godine odlazak je najavilo njih sedam.

Biskup Perić je istaknuo kako crkva nastoji poduzeti potrebne korake, te je pozvao državne institucije da se uključe kako bi se zaustavilo iseljavanje.

'Previše nabijamo negativno klimu, ispada da dolazi Sudnji dan. Dajmo malo više volje za život u ovim prostorima, a onda pomozimo i da ti naši političari budu odgovorni u svojem odnosu prema svojem zadatku i ljudima', rekao je nadbiskup Puljić.

Po njegovim riječima problem odlaska povezan je s brojnim čimbenicima, ali i s time da se nije 'naučila voljeti vlastita gruda'.

'Ono što se voli, za to se žrtvuje. Izgubili smo to što su nama stari baštinili. Oni su za tu grudu ginuli, na njoj umirali, a mi to ne znamo cijeniti', rekao je vrhbosanski nadbiskup.

Prema podacima katoličke Crkve u 2017. broj katolika u Bosni i Hercegovini, koji su u najvećem broju Hrvati, smanjio se za 13.650 i sada ih je 376.591, što je posljedica nastavka trenda iseljavanja i negativnih demografskih kretanja izazvanih lošim stanjem u zemlji.

Kako je priopćeno nakon zasjedanja biskupske konferencije BiH u BiH, biskupi su izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u BiH bez šire rasprave u kojoj bi bile uključene Crkve i vjerske zajednice.

Izrazili su potporu biskupima u Hrvatskoj i 'svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!