poruka s ambona

Biskup Škvorčević osudio napade na Srbe: Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 27.08.2019 11:58
  • Objavljeno 27.08.2019 u 11:58
Antun Škvorčević

Antun Škvorčević

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Požeški biskup Antun Škvorčević u nedjelju je osudio je napade na pripadnike srpske nacionalne manjine. 'Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje', kazao je u predvodio je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru gdje je predvodio slavlje uvođenja novog župnika Zdravka Radoša u župničku službu

Biskup je kazao kako univerzalnost spasenja ima posebno značenje za djelovanje novog župnika u Daruvaru, gdje žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih narodnosti, te on s naslova evanđelja treba promicati – ne samo snošljivost – nego međusobno poštovanje i zajedništvo, vrednujući različitost kao dar Božji i surađivati za zajedničko dobro. Govorio je o vrijednosti nacionalne pripadnosti s polazišta vjere te je među ostalim rekao:

'Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti.

U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te žrtvama izražavam svoje suosjećanje. Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku.'

'Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja',  dodao je biskup Škvorčević, javlja IKA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!