hrvatska kostajnica

Bišćan: U srijedu možemo očekivati veći vodostaj Une nego u prosincu 2022.

15.05.2023 u 18:53

Bionic
Reading

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan komentirao kako se poplavljeno područje bori s poplavama

"U ovom trenutku vodostaj rijeke Une je u redovnim mjerama, još nije izvanredna situacija, no u srijedu možemo očekivati veći val od prosinca 2022. godine. Odmah smo u subotu krenuli s prvim radnjama, a to su dobrovoljne snage i operativne snage Civilne zaštite grada Hrvatske Kostajnice i Sisačko moslavačke županije", rekao je na N1 Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

On kaže kako se trenutno najviše vremena troši na izgradnju bunara koji se rade na slivnicima kako rijeka Una ne bi iznenadila pa ušla kroz ulice i ugrozila same objekte.

"Uz vertikalne betonske cijevi u obrani od poplava koristimo i gume i vreće punjene pijeskom. Već smo jutros obišli stvari koje su nam navrjednije. S privremenim box barijerama ćemo osigurati objekte, a čim se spusti vodostaj bit će dovršen zid Utvrde uz Unu. Osiguranje pokriva jako mali postotak imovine. Obišli smo one koji imaju objekte na najnižim točkama, oni su trenutačno sigurni. Vjerujem da će im kroz večer i noć osigurati otvore na objektima. Cesta D30 nije više prohodna za vozila. Ne bih preporučio osobnim vozilima da se kreću tom cestom ako nije nužno po život. Uz sve vodostaje vjerujem da ćemo se obraniti kao i prije pet mjeseci, a najviše pažnje usmjeravam na sigurnost ljudi", zaključio je.

  • +3
Hrvatska vojska radi nasipe Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL