NAKON OBILNIH KIŠA

Civilna zaštita objavila savjete kako zaštititi dom u slučaju poplave

15.05.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Dijelove Hrvatske, od Virovitice do Gračaca, pogodile su obilne kiše što je izazvalo bujične poplave koje će se, prema prognozi DHMZ-a, nastaviti i narednih dana. Oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite s uputama i savjetima što činiti u domu i oko doma za vrijeme poplave

Civilna zaštita kaže da bi u domu trebali odvojiti električni krug za gornji i donji kat. Bijelu tehniku, električne utičnice i bojler postavite na povišena mjesta, izbjegavajte postavljanje drvenih podova u prizemlju kuće, vrijedne predmete stavite na visoke police, postavite vanjska vrata i prozore otporne na poplavu.

Što se tiče postupaka izvan doma, iz Civilne zaštite navode da bi trebali podignuti trijem/prag vašeg doma, ugraditi sigurnosne ventile koji sprječavaju povrat vode kroz kanalizaciju, u dvorištu kuće preferirajte zelene površine, koristite propusnu površinu za asfaltiranje na prilazu, gradite kišne vrtove.

Kišni vrt, naime, skuplja, upija, filtrira otjecanje oborinske vode. Ne ostavljajte travu, lišće i druge ostatke na ulazima u sustave javne odvodnje. Ako živite u podnožju brda ili na litici, učvrstite odvodne i potporne zidove.

Navodi se u uputama i da su najizloženija područja za nastanak poplava nizinska područja oko rijeka, lagune ili jezera, obalna područja (jaki vjetrovi, plima), područja neadekvatne odvodnje koja plave uslijed intenzivnih kiša, nizvodno od brana, područje uz male potoke, jarke, suha korita te krš. Ostale upute dostupne su na poveznici.