CROBAROMETAR

Birači SDP-u unatoč svemu još uvijek vjeruju

26.11.2012 u 19:57

Bionic
Reading

Unatoč nezaposlenosti koja raste, investicijama koje nisu pokrenute SDP uživa istu potporu u javnosti (29 posto) kao i prošli mjesec, pokazuju to rezultati Crobarometra koji za Novu TV radi agencija Ipsos puls

Jednako je stabilan, ali na vrlo niskim granama (20 posto) i HDZ. Stranka se već godinu dana vrti oko istog rezultata, što znači da joj novo rukovodstvo nije uspjelo osigurati ni najmanji pomak. Kako će djelovati presuda Ivi Sanaderu, koja teško kompromitira i HDZ, vidjet će se tek idućeg mjeseca.

Naime, istraživanje se radi početkom mjeseca, što znači da se na njegove rezultate nisu odrazili recentni događaji od prvorazredne nacionalne važnosti - presuda Radimiru Čačiću, zatim oslobađanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača te višegodišnja kazna zatvora Ive Sanadera.

Jedina stranka koja bilježi konstantan rast trećeplasirani su Laburisti, što pokazuje da nikako nije riječ o stranci privremenog karaktera, kako ih konkurencija pokušava diskvalificirati.

Svakako valja spomenuti i katastrofalan rejting HNS-a, koji i bez Čačićeva odlaska iz Vlade u zatvor klizi naniže i trenutačno je na oko dva posto. HNS čvrsto drži deveto mjesto. Ispred njega su ne samo SDP, HDZ i Laburisti, nego i don Ivan Grubišić, HSS, HSP, HDSSB i HSU.

Za razliku od prilično stabilnog rejtinga stranaka, top lista političara doživjela je velike promjene. Samo je prvo mjesto vječno isto. Na njemu je predsjednik Ivo Josipović s visokom 78-postotnom podrškom. Ali premijer Zoran Milanović daleko je od drugog mjesta, gdje je bio prije mjesec dana.

Opet ga je pretekao Dragutin Lesar (56 posto), zatim slijedi don Ivan Grubišić (53 posto), pa novi predsjednik Sabora Josip Leko, koji u svom prvom mjerenju ostvaruje vrlo solidan rejting (50 posto), čime nastavlja tradiciju svog prethodnika, pokojnog Borisa Šprema. Premijer Milanović tek je peti sa 47 posto, što ga približava njegovom najlošijem rezultatu.

Radimir Čačić i dalje je rekordno nepopularan. Vladu napušta s osobnim rejtingom od samo 17 posto, što znači da kampanja njegova PR šminkanja nije urodila baš nikakvim poboljšanjem.