SUMNJIVA HDZ-OVA POBJEDA

Bio u Melbourneu, a glasovao u Omišu!

22.05.2009 u 08:04

Bionic
Reading

Iako su lokalni izbori 2009. iza Omišana, vjerojatno će još dugo ostati zapamćeni po javnim istupima i sumnjama u njihovu regularnost. Koalicija stranaka HSP-HDS-HSS-HČSP, koja je na proteklim izborima konkurirala dosad vladajućem HDZ-u, iako je već čestitala na pobjedi, iznijela je ozbiljan niz sumnji u regularnost i poštenje na biralištima

Prva sumnja bio je odaziv birača na nekim izbornim mjestima, koji je bio kudikamo veći nego prethodnih godina (prije 29 posto, sada 70 posto). Te su primjedbe promatrača na regularnost izbora bile dovoljne da se krene u provjeravanje činjenica.

Tako je na izbornom mjestu broj 34 Nova Sela nakon anonimne dojave zatražen uvid u birački popis, na kojem je utvrđeno da su glasovali ljudi koji žive u inozemstvu, te se može pouzdano ustvrditi da na dan izbora nisu bili u izbornoj jedinici niti su pristupili glasovanju iako je njihov listić bio zaokružen, otkriva Slobodna Dalmacija.

Takvih je oko 50 slučajeva samo na izbornom mjestu Nova Sela. Novinari su se i telefonskim razgovorom uvjerili u točnost priče budući da su zvali čovjeka koji nepokretan i bolestan leži u stanu na Šinama, a nalazi se na biračkom popisu zaokružen kao da je glasovao. Međutim, on nije pristupio izborima niti mu je poznato da je to netko učinio umjesto njega.

'Takvih je slučajeva zabilježeno na još tri izborna mjesta na kojima su pouzdano, s dokazima, utvrđene nepravilnosti, a koliko takvih slučajeva ima, tek će se utvrditi, i to ne samo u ovakvom obliku, nego i u obliku glasovanja umjesto cijele rodbine koja nije bila u mogućnosti glasovati zbog raznoraznih razloga', tvrde promatrači s izbornog mjesta Dolac, a za sve navedeno navodno imaju dokaze i svjedoke.

Stoga su Ante Franić, kao kandidat za zamjenika gradonačelnika ispred kandidata za gradonačelnika Mile Kovačića i njegova drugog zamjenika Milivoja Juričića, te HSP podružnica Omiš, u ime koalicije HSP-HDS-HSS-HČSP, priložili žalbu i namjeravaju podići kaznenu prijavu ako to ne učini Izborno povjerenstvo.

Prema njihovu mišljenju, sve upozorava na nezakonite radnje tijekom izbora, a čini se da su na svim biračkim mjestima gdje je odaziv bio neuobičajeno visok nedopustivim sredstvima omogućeni neočekivani i nikada dosad postignuti rezultati.

Također tvrde da su ove radnje utjecale na ukupan izborni rezultat jer bi koalicija HSP-HDS-HSS-HČSP imala još jednog člana Gradskog vijeća (nedostajalo je 14 glasova), HDZ bi s još jednim glasom manje imao jednog člana vijeća manje (sada ih ima 12 od ukupnih 19, što je rijetko gdje slučaj tolikog postotka u gradskom vijeću), a kandidat za gradonačelnika prof. Ivan Škaričić ne bi prošao u prvom krugu.

Da sumnja u izborne manipulacije bude potpuna, u jučerašnjem izdanju Slobodne Dalmacije u osmrtnicama se navodi ime brata pokojnog Ante Vrkića, Adriana, koji živi u Melbourneu, a također je zaokružen na biračkome mjestu u Novim Selima kao da je obavio građansku dužnost.

Koalicija HSP-HDS-HSS-HČSP tvrdi kako u Omišu ima materijala za USKOK, prigovor su već predali županijskom izbornom povjerenstvu, a o svemu su obavijestili i GONG.