ŽELJKO SABO

'Bilo mi je sugerirano da ću biti osuđen na zatvorsku kaznu'

22.02.2016 u 10:42

Bionic
Reading

Gost u Novom danu bio je bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo koji je kazao da je žalostan zbog aktualne situacije u Vukovaru. Nakon što je mladić pretučen u Vukovaru jedino što preostaje jest da se takvo zlo osudi. 'Problem je to što sve ostaje na riječima osude i ostaje da sutra netko govori nešto drugo i da iz toga izvlači političke promocije svojih viđenja', poručio je Sabo.

'Mi kao društvo trebamo krenuti jednim sistematskim odgojem. Radila se reforma školstva, ali s obzirom na naše školstvo, posebice u Podunavlju, pogotovo u Vukovaru, nismo otišli daleko od mirne reintegracije. Djeca su odvojena, uče na dva programa, imaju hrvatski i srpski jezik.

Djeca ne žive zajedno, žive odvojeno od vrtića. Kad sam bio gradonačelnik, počeo sam se baviti tim pitanjem. Djeca nam od vrtića budu odijeljena, već s dvije godine im se govori da su Srbi ili Hrvati i da ne mogu biti s vršnjacima. Pokušavali smo napraviti zajednički vrtić u kojemu bi djeca bila zajedno, opet se nije uspjelo zbog političkih razloga', objasnio je Sabo za N1.info.

Govoreći o ćirilici u Vukovaru, kazao je i da za neprovođenje određenih odluka nitko ne odgovara. 'Naši bi zakoni trebali biti jasni i jasni jesu. Kad sam ja imao suđenje, nekom je bilo jasno da sam kriv, a nekom je trebalo dokazivati. Zakoni trebaju biti jasni svima. Ono što je činjenica, to mogu otvoreno i iskreno reći, da i događaji koji su bili u Vukovaru i koji su počeli 2012. su otjerali investitore iz grada Vukovara i nakon toga su se investitori ohladili. Nije lako kad netko treba uložiti ili podignuti kredit od 20, 30 milijuna eura, i uložiti u područje koje nije sigurno, a Vukovar to tada nije bio', rekao je bivši gradonačelnik Vukovara.

Sabo kaže da je očito trebao biti kažnjen – odgovarajući na pitanje kako danas vidi svoju presudu za korupciju. 'To je bilo meni na određeni način sugerirano i prije samog suđenja dobio sam informacije da ću biti osuđen na zatvorsku kaznu', izjavio je Sabo. Tu informaciju je dobio od nekih anonimnih ljudi koji su ga upozorili da će biti osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine.

'Dao sam te mailove i pisma svom odvjetniku, ali nije se moglo ništa učiniti, jer su bila anonimna. Ja sam jedina osoba kojoj je u Hrvatskoj dosad bilo suđeno zbog toga, koja je osuđena i koja je bila u zatvoru. Ja mislim da ću biti i ostati jedini', požalio se Sabo.

Smatra da je krivo i nevino osuđen jer ne postoji kazneno djelo, u zakonu se nigdje ne pojavljuje izabrani. 'To je ta razlika kako se naši zakoni primjenjuju na koga i na što. U mom slučaju to je jedan presedan, gdje se odustalo od sudske prakse. Tajna snimka koju se učinilo u mom uredu, za nju nije odgovarala osoba koja me tajno snimala. Vrhovni sud prvi put priznaje tajnu snimku kao dokaz i rješava moju žalbu za dva i pol mjeseca, što je jako, jako brzo, da bi Ustavni sud za dva mjeseca riješio moju žalbu. Stvarno mogu pohvaliti naše sudstvo zbog ekspeditivnosti i brzine', poručio je Sabo.

Nije htio reći koga podržava u bitci za novog predsjednika SDP-a. 'Kojega god da podržim, drugi bi mogao reći da drugoga podržava kriminalac Sabo. Neću se izjasniti o favoritu kako mu ne bih naštetio', kazao je bivši vukovarski gradonačelnik.