KREGAR O BANDIĆU

'Bilo bi dobro da se preispitaju i ranije izborne kampanje'

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 21.10.2014 15:41
  • Objavljeno 21.10.2014 u 15:28
Josip Kregar

Josip Kregar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Prema rješenju o istrazi koje je danas donio USKOK u aferi Agram, pod lupom istražitelja našla se i predsjednička kampanja Milana Bandića iz 2009. Sumnja se, naime, da je i nakon završetka kampanje na račun za donacije Bandić nastavio primati novac, no da na taj iznos nije platio porez na dohodak. Stoga, nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar smatra da bi kampanje trebalo preispitati

O izbornoj kampanji Milana Bandića iz 2009. predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin nije bio voljan razgovarati.

'Sve je bilo objavljeno na web-stranici DIP-a i nemam nikakvih komentara u odnosu na to, niti znam što se događa, niti želim dok sve ne bude javno', kazao je novinarima u Saboru Hrvatin.

Upitan kako to da DIP nije primjetio da je i dvije godine nakon kampanje Bandićev račun bio aktivan, Hrvatin je kazao da izborno povjerenstvo tada nije imalo zakonske mehanizme potrebne za takve provjere.

Nešto rječitiji bio je nezavisni zastupnik Josip Kregar, koji kao bivši kandidat za gradonačelnika Zagreba dobro poznaje prilike u metropoli.

'U ovom slučaju, ako se tu radi o jednoj kampanji, mislim da se time neće otkriti sve ono što je pravi mehanizam dobivanja izbora u Zagrebu. Bilo bi dobro da se i ranije kampanje preispitaju i vide, a osim toga donacije u novcu nisu glavna podrška kandidatima, koliko način pomaganja pritiskom na medije, davanjem besplatnog poslovnog prostora ili besplatnog zakupa oglasnog prostora', kazao je Kregar

Podsjetimo, prema rješenju o pokretanju istrage, Milan Bandić je kao kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske održanim krajem 2009. i početkom 2010., u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiroračun na koji je zaprimao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010. godine.

Državnom izbornom povjerenstvu Bandić je kasnije podnio završno izvješće o visini i izvoru sredstava korištenih za financiranje izborne promidžbe, u kojem je prijavio primitak od 8,6 milijuna kuna te utrošak 15,2 milijuna kuna. Međutim, nakon toga je u vremenu do lipnja 2012. nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba na isti žiroračun, i to u iznosu većem od 24 milijuna kuna, tako da je ukupno na njegov žiroračun uplaćen iznos veći od 32 milijuna kuna.

Uplate primljene nakon održavanja izbora se, sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što Bandić nije učinio do danas.

Na taj je način izbjegao plaćanje ukupnog iznosa od 5,7 milijuna kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza Državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 4,8 milijuna kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grada Zagreba oštetio za 876 tisuća kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!