SLOŽNI SARKOZY I SANADER

Bilateralni spor ne može blokirati Hrvatsku

23.02.2009 u 19:02

Bionic
Reading

Hrvatska i Francuska slažu se da bilateralni sporovi ne mogu biti razlogom za blokadu pristupnih pregovora, istaknuto je u ponedjeljak u Parizu u razgovoru između francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i hrvatskoga premijera Ive Sanadera

PARIZ - "Razgovarali smo o blokadi hrvatskih pristupnih pregovora, što je možda u ovom trenutku bilo najvažnije pitanje. Ja sam iznio svoje gledište i predsjednik Sarkozy je zainteresiran da se ovaj problem riješi. Zadovoljan sam razgovorom i potporom koju Francuska daje ulasku Hrvatske u EU-u i NATO i zajednički smo konstatirali da je Hrvatska na dobrom putu da u Strasbourgu i Kehlu postane punopravna članica NATO-a", rekao je Sanader nakon razgovora sa Sarkozyem dodajući da ne može iznositi pojedinosti o stajalištu francuske strane.

"Ne mogu govoriti o pojedinostima ali sam zadovoljan razgovorom", rekao je hrvatski premijer.

Izvor iz Elizejske palače rekao je novinarima nakon susreta da predsjednik Sarkozy "podržava kandidaturu Hrvatske i da smatra da bilateralni spor ne može biti razlogom za blokadu ulaska Hrvatske u EU i da je o tome predsjednik Sarkozy nedavno razgovarao i sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

Predsjednik Sarkozy je rekao da je spreman podržati napore Europske komisije i predsjedništva EU-a i da je spreman i dalje biti uključen u ovaj dosje kako bi pomogao da se pronađe rješenje", rekao je izvor iz Elizejske palače koji je želio ostati neimenovan.

Slovenski premijer Pahor je nakon nedavnog susreta sa Sarkozyem izjavio da o pitanju hrvatskih pristupnih pregovora uopće nije bilo riječi.

Upitan da li predsjednik Sarkozy podupire stajalište Hrvatske da bilateralni spor sa Slovenijom treba riješiti pred Međunarodnim sudom u Haagu, francuski izvor je rekao da se u razgovoru nije ulazilo u pojedinosti toga spora.

"Predsjednik Sarkozy je rekao da nije na njemu da ulazi u bit spora i da nije na njemu da kaže kako to treba riješiti. Ono što on želi jest da se pronađe rješenje. Znamo da postoji više formula i on se nije izjasnio za neku od tih formula, ali važno je da taj spor ne blokira legitimnu težnju Hrvatske da brzo uđe u Europsku uniju i to Francuska podržava. To pitanje ne treba blokirati ulazak Hrvatske u EU", rekao je izvor Elizejske palače.

Izvor je također rekao da Sarkozy smatra da novo proširenje nije moguće na temelju Ugovora iz Nice, ali da je pod francuskim predsjedništvom EU-a u drugoj polovici godine pronađen kompromis za izlazak iz poteškoća u vezi s ratifikacijom Lisabonskog ugovora, što bi trebalo omogućiti da on stupi na snagu do kraja ove godine i na taj način bi se riješilo i pitanje budućih proširenja.

Premijer Sanader je rekao da pozdravlja najave predsjednika Sarkozya "da će dati punu potporu Hrvatskoj prema njezinu punopravnom članstvu u EU-u i da je Hrvatskoj tamo mjesto prije svih drugih i te smo riječi pozdravili".

"Predsjednik Sarkozy je potvrdio da Hrvatsku želi kao 28. članicu EU-a", rekao je Sanader.

Sanader je rekao da je Sarkozya pozvao u posjet u Hrvatskoj što je on i prihvatio. Do posjeta bi trebalo doći tijekom ove godine i potrebno je još dogovoriti termin.

Izvor iz Elizejske palače je rekao da je Sarkozy "sa zadovoljstvom prihvatio poziv".

Tijekom susreta je dogovoreno da se počne s izradom sporazuma o strateškom partnerstvu između Hrvatske i Francuske, koji bi trebao biti potpisan tijekom Sarkozyeva posjeta Zagrebu.

Obje strane su potvrdile da bilateralni odnosi između Hrvatske i Francuske nikada nisu bili bolji. "Razmijenili smo gledišta o stanju bilateralnih odnosa i konstatirali da oni nikada nisu bili bolji", rekao je Sanader, dodajući da je Francuska treći investitor u Hrvatskoj.

"Predsjednik Sarkozy je rekao da doista želi što tješnje odnose s Hrvatskom na svim područjima, političkom, gospodarskom, trgovinskom, vojnom", rekao je izvor iz Elizejske palače.

Premijer Sanader je na novinarsko pitanje o sutrašnjem razgovoru sa slovenskim premijerom Pahorom rekao da želi "istražiti koji su to argumenti i motivi da Slovenija zbog bilateralnih pitanja blokira hrvatske pristupne pregovore.

Sanader je podsjetio da je taj granični bio otvoren i kada je Slovenija ulazila u EU i da Hrvatska tada nije postavljala pitanja. "Stoga nema nikakva razloga da se načelo koje je primjenjeno kada je Slovenija ulazila ne primjeni i u slučaju Hrvatske i na tome ćemo inzistirati. Mislim da se većina zemalja EU-a slaže s takvim načelom. Ne mogu se primjenjivati dvostruki standardi i dvostruka mjerila", rekao je Sanader.

"Očekujem da će Slovenija uvidjeti da ne može koristiti svoje članstvo u EU-u i blokirati druge. Hrvatska se neće tako postaviti sutra kada bude riječ o BiH ili Srbiji i drugima. Smatramo da je načelo solidarnosti iznimno važno, da je ono jedno od vrhovnih načela i očekujemo da će se Slovenija jednako tako solidarno ponašati prema Hrvatskoj kao što se Hrvatska ponašala prigodom njezina ulaska", rekao je hrvatski premijer.

Upitan očekuje li da će se pitanje slovenske blokade riješiti sljedećih dana, Sanader je rekao: "Teško je govoriti što će biti sutra ili za 10 dana, u svakom slučaju ja se neću umoriti od iznošenja ovih argumenata i u Sloveniji i u Europi".

Također je ustvrdio da je najbolje granično pitanje riješiti pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.