THE ECONOMIST PIŠE

Bijesni Hrvati i Srbi izašli na ulice

20.04.2011 u 13:02

Bionic
Reading

I Srbi i Hrvati su bijesni. U subotu su Srbi s oporbenim čelnikom Tomislavom Nikolićem prosvjedovali u Beogradu i zahtijevali nove izbore. U međuvremenu su i Hrvati izašli na ulice da bi prosvjedovali protiv presuda dvojici generala u Haagu. Uzroci možda izgledaju različiti, ali ispod površine, pritužbe su slične, piše ugledni britanski tjednik The Economist

Raspoloženje u Hrvatskoj je već neko vrijeme loše. No kazne za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača izazvale su ogroman šok. U kolovozu 1995. obojica su odigrala veliku ulogu. Malo je Hrvata koji poriču da su

počinjeni zločini. No sud je utvrdio da su generali bili dio zločinačkog pothvata zajedno s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, piše Economist.

Mnogi Hrvati osjećaju da je ono što oni smatraju herojskim oslobađanjem zemlje tom presudom okaljano, navodi list.

Vlada, na čelu s Jadrankom Kosor, bila je također iznenađena. Čini se da su očekivali da će generali dobiti manje kazne ili da će čak biti oslobođeni. Sada tvrde da će učiniti sve što mogu da bi preokrenuli stvar žalbom, piše Economist.

Premijerka Kosor i dalje inzistira na tome da joj je cilj završiti pregovore o pristupanju Europskoj uniji ovog ljeta. No ankete pokazuju da mnogi Hrvati osjećaju antipatiju prema EU. To se može promijeniti prije referenduma, navodi Economist.

U ožujku je Bojan Milković, glavni izvršni direktor naftne tvrtke (Ine, op.a.), uhićen zbog korupcije. On je tek najnovija žrtva u borbi protiv korupcije u kojoj je pala glava i samog Ive Sanadera, bivšeg premijera koji je uhićen u prosincu u Austriji.

Sanader je došao iz dalmatinskog lučkog grada Splita, gdje je Gotovina bio šef splitske vojske 1995. I u Splitu je bilo prosvjeda, i to protiv planova bogatog gradonačelnika i njegove djevojke koji oboje imaju financijske interese vezane uz park na Marjanu, piše Economist.

Ljudi diljem bivše Jugoslavije ljuti su zbog porasta regionalnih razlika. Prije trideset godina, kaže Petar Filipić, hrvatski ekonomist, BDP po glavi stanovnika u Zagrebu bio je samo 10 posto veći nego u Splitu. Sada se jaz povećao na više od 100 posto. Prerađivačka industrija, koja je uključivala brodogradnju, nekada je činila trećinu lokalnog gospodarstva. Danas je na petom mjestu i pada. Brodogradnja postaje tek uspomena u Splitu, a nema novih radnih mjesta koja bi zamijenila stara, navodi list.

U Srbiji, većina birača ne voli Nikolića, čija se stranka odvojila od ekstremnih nacionalista, u kojoj je Nikolić bio zamjenik čelnika koji je jednom obećao da će 'Hrvatima iskopati oči žlicom'. Ali danas je srpski narod ljut na vlast koja pomaže nekolicini da se obogati, dok za običan puk ne čini ništa. Sve je više Srba koji su spremni zaboraviti prošlost i priključiti se Nikoliću. Populizam na Balkanu je u porastu iz sličnih razloga, zaključuje The Economist.