NAJAVLJENE TUŽBE

Bijes zbog karikature sirijskog dječaka: 'Charlie Hebdo je pretjerao'

15.09.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Francuski satirički list izazvao je zgražanje javnosti zbog karikatura u kojima se osvrnuo na pogibiju sirijskog dječaka Ajlana prikazavši ga mrtvog na plaži ispod McDonald'sove reklame te pored lika Isusa, uz popratni tekst 'Kršćani hodaju po vodi, a muslimanska djeca se utapaju', nakon čega su najavljene tužbe zbog poticanja na mržnju i progon

Pariški satirički list Charlie Hebdo, koji je bio na meti terorista početkom godine, u novom broju se osvrnuo na pogibiju sirijskog dječaka Ajlana nizom karikatura, među kojima pod jednom stoji potpis 'Kršćani hodaju po vodi, a muslimanska djeca se utapaju'. Karikature su izazvale zgražanje milijuna, a najavljene su i tužbe zbog poticanja na mržnju i progon.

Sirijski dječak koji je postao simbol izbjegličke krize nakon što su objavljene potresne fotografije njegovog beživotnog tijela na turskoj plaži našao se na meti lista karikaturom koja prikazuje mrtvog dječaka na pijesku iznad kojeg stoji reklama za McDonald'sovu ponudu 'dva dječja obroka za cijenu jednoga', a potpisu stoji tekst 'tako blizu cilja'.

Na drugoj karikaturi prikazani su lik koji podsjeća na Isusa te dječak čije noge vire iz vode. Crtež je popraćen tekstom: 'Dokaz da je Europa kršćanska, kršćani hodaju po vodi, muslimanska djeca se utapaju.'

No javljaju se i oni koji ne misle da su novinari Charlie Hebdoa otišli predaleko, nego smatraju da je karikatura kritika europske civilizacije. Majid Navaz, vođa think-tanka Quilliam, specijaliziranog za problematiku terorizma, kaže da kritičari nisu shvatili to da je karikatura usmjerena na one koji su protiv primanja izbjeglica.

‘Ukus je stvar promatrača', napisao je Navaz na svojemu Facebooku, dodajući da je on gleda kao na osudu europskog konzumerizma u trenutku jedne od najvećih ljudskih tragedija novije povijesti.