ali stižu novi problemi

Američki Zastupnički dom prihvatio dva prijedloga zakona za zaštitu pristupa pobačaju

15.07.2022 u 22:21

Bionic
Reading

Zastupnički dom Kongresa SAD-a prihvatio je u petak dva prijedloga zakona usmjerena na zaštitu pristupa pobačaju nakon što je Vrhovni sud presudio da pojedine države mogu zabraniti ili ograničiti taj postupak

Međutim prijedlozi zakona koje je prihvatio Zastupnički dom s demokratskom kontrolom vjerojatno neće prihvatiti i Senat, gdje bi bilo potrebno 10 glasova republikanaca da se mjere donesu.

"Samo prije tri tjedna, Vrhovni sud je poništio temeljna prava srušivši presudu Roe protiv Vadea", rekla je demokratska predsjednica Doma Nancy Pelosi, referirajući se na prijelomni slučaj koji je potvrdio legalan pristup pobačaju.

To je razlog zašto se demokratska većina danas odlučno zauzima za mogućnost izbora, za prava žena, istaknula je Pelosi. "Poduzet ćemo daljnje korake da obranimo reproduktivnu slobodu žena", dodala je.

Prvi prijedlog zakona, "Zakon o zaštiti ženskoga zdravlja", prihvaćen samo uz potporu demokrata, legalizirao bi pobačaj u cijelom SAD-u.

Zastupnički dom prihvatio je sličan prijedlog zakona prošle godine, ali on nije prošao u Senatu.

Drugi usvojeni prijedlog zakona omogućio bi zakonsku zaštitu ženama koje odu iz jedne države u drugu da obave pobačaj.

Nakon presude Vrhovnog suda, nekoliko američkih saveznih država već je zabranilo pobačaj. Očekuje se da će pobačaj gotovo ili potpuno zabraniti polovica od 50 američkih država u nadolazećim mjesecima.

Demokratski predsjednik Joe Biden osudio je prošlomjesečnu odluku o pobačaju Vrhovnog suda kojim dominiraju konzervativci i pozvao je Amerikance da izađu u što većem broju na međuizbore u studenom.

Međutim, stranka na vlasti obično ima loše rezultate na međuizborima, a demokrati riskiraju gubitak većine u Zastupničkom domu i slabi utjecaj u Senatu.