HOOLBROKE

BiH se neće raspasti

30.10.2008 u 11:46

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina neće se raspasti unatoč problemima koje sada ima, no međunarodna zajednica morala bi biti agresivnija u nastojanjima da riješi trenutačnu krizu u toj zemlji, ocijenio je bivši američki diplomat i tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holb

U intervjuu koji je u četvrtak objavio "Dnevni avaz" Holbrooke je rekao kako ne vjeruje da predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik doista želi ili može provesti referendum o neovisnosti tog entiteta

"Prema Daytonu u koji se Dodik stalno kune nepostoji pravo entiteta na odcjepljenje", rekao je bivši američkidiplomat istaknuvši kako bi u slučaju takvog kršenja mirovnog sporazumameđunarodna zajednica bez dvojbe reagirala.

Holbrooke jetakođer kazao kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžićjest njegov prijatelj, no istaknuo je kako su nerealni njegovi zahtjeviza "revolucionarnim" promjenama Daytonskog sporazuma. "Dodik iSilajdžić trebaju postići neki dogovor o međusobnom razumijevanjuumjesto da se stalno prepucavaju", drži Holbrooke.

Komentirajući odnos međunarodne zajednice prema BiH, rekao je kako nažalost nema dovoljno angažiranja, što se vidi i kroz slabu potporu kojuza svoje djelovanje dobiva visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Samom Lajčaku preporučio je pak agresivniji način djelovanja, sličanonome kakvo je prakticirao Paddy Ashdown dok je bio na dužnosti u BiHnamećući zakone i smjenjujući izabrane dužnosnike.

Holbrooke je još jednom odbacio tvrdnje Radovana Karadžića kako mu jebilo zajamčeno da neće biti uhićen, a također je potvrdio kako "bivolio" biti angažiran u novoj američkoj administraciji pobijedi liBarack Obama na predsjedničkim izborima.