ŠIROKA KOALICIJA

BiH: SDP i SDA za suradnju na svim razinama vlasti

18.11.2010 u 18:49

Bionic
Reading

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić postigli su u četvrtak dogovor oko formiranja zajedničkog tima dviju stranaka koji bi trebao raditi na okupljanju i uspostavi parlamentarne većine i vlada na svim razinama, nakon što su koalicijske sporazume ranije postigli čelnici hrvatskih i srpskih stranaka u toj zemlji

Nakon sastanka izaslanstava stranaka SDP-a BiH i SDA, koje su u najvećem broju na posljednjim izborima poduprli Bošnjaci, objavljeno je kako je cilj stvoriti što širu koaliciju u BiH čija će okosnica biti ove dvije stranke.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istaknuo je da bi glavna zadaća nove vlasti trebala biti ustavna reforma oko čega bi se trebala okupiti što šira parlamentarna većina. Pri tome je Tihić rekao kako će poduprijeti Lagumdžiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara, čemu se protive ključne hrvatske i srpske stranke ističući da bi sada Hrvat trebao biti predsjedavajući državne vlade.

Čelnik SDP-a objasnio je kako se protivi tome da se na državnoj razini formiraju tri nacionalna bloka koja bi činila koalicijsku vlast istaknuvši kako je SDP stranka Bošnjaka, ali i ostalih građana BiH i odbijajući time svrstavanje SDP-a u jedan od etničkih blokova. Prema Lagumdžiji velika koalicija treba se okupiti oko 'velikog posla' ustavnih i drugih reformi.

Predsjednik SDP-a nije odbacio mogućnost razgovora s čelnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom iako su ranije između te dvije stranke vođeni medijski ratovi s teškim optužbama.

Dva HDZ-a u BiH potpisali su nedavno sporazum o zajedničkom sudjelovanju u vlasti i ustavnim promjenama, a slično su postupile SNSD i Srpska demokratska stranka (SDS), dok se SDP javno protivi tome da budu dio bošnjačkog bloka s SDA.