proglašeno neustavnim

BiH: RS odlučila da neće poštovati presudu Ustavnog suda o obilježavanju 9. siječnja

02.04.2019 u 14:14

Bionic
Reading

last i političke stranke u Republici Srpskoj neće poštovati pravorijek Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS ponovo proglašeno neustavnim, potvrdila je u utorak predsjednica tog entiteta Željka Cvijanović

'Naše je opredjeljenje da se dan RS nastavi slaviti i da je on 9. siječnja', kazala je novinarima u Banjoj Luci predsjednica entiteta Željka Cvijanović nakon sastanka s predstavnicima političkih stranaka sa srpskim predznakom koje imaju zastupnike u entitetskom i državnom parlamentu.

Sastanak sa stranačkim čelnicima sazvala je kako bi se usuglasilo zajedničko stajalište o odluci Ustavnog suda BiH koji je prošlog tjedna ponovo razmatrao obilježavanje 9. siječnja i ponovo, kao i 2015., zaključio kako je obilježavanje tog datuma kao službenog praznika entiteta neustavno jer vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji tamo žive.

Ustavni sud BiH svojim je pravorijekom zapravo ukinuo Zakon o danu RS, kojega je entitetski parlament donio nakon što je taj isti sud prije četiri godine stavio izvan snage dijelove entitetskog zakona o praznicima koji su regulirali obilježavanje 9. siječnja.

Umjesto provedbe pravorijeka Ustavnog suda u RS-u su odlučili izigrati presudu donošenjem novog zakona s istim sadržajem koji je ranije proglašen neustavnim.

Cvijanović je sada ustvrdila kako Ustavni sud BiH odluke donosi 'površno i neprofesionalno' te postupno preuzima ulogu koju je ranije imao Ured visokog predstavnika (OHR).

Cvijanović nije navela što će RS točno napraviti kazavši tek kako imaju pripremljene odgovore na ovakve odluke koje u Banjoj Luci smatraju prijetnjom nacionalnom identitetu Srba.

'Odnosi u okviru BiH su postali nepodnošljivi. Mi želimo da se to hitno dovede u red', kazala je Cvijanović dodajući kako je ukidanje dana RS još jedan napad na entitet, 'njegovo nacionalno biće i identitet'.

Najavila je kako će sve političke stranke u entitetu stranke biti jedinstvene u obrani ustavnog kapaciteta RS i 'njenog nacionalnog bića'.

Kazala je kako je reguliranje praznika ovlast koja pripada entitetima, a ne BiH kao državi.

'RS je zaštićena time što je ustavna kategorija sa svim svojim ovlastima', kazala je Cvijanović dodajući kako teško može biti suživota uz stalne napade na RS.

Vlasti u RS-u 9. siječnja već godinama obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je dio zastupnika u skupštini tadašnje Socijalističke Republike BiH protuustavno proglasio 'republiku srpskog naroda u BiH'.

Bio je to pokušaj sprječavanja proglašenja neovisnosti BiH od SFRJ, koja se praktično već raspala, a od siječnja 1992. godine Srpska demokratska stranka (SDS), predvođena Radovanom Karadžićem, počela je instalirati paralelna tijela vlasti diljem BiH i raspoređivati naoružane postrojbe te se pripremati za rat.