POTENCIJALNA OPASNOST

BiH puna starog oružja

16.04.2013 u 12:19

Bionic
Reading

U vojnim skladištima u Bosni i Hercegovini trenutačno je pohranjeno više od 17 tisuća tona različitog streljiva i eksploziva koji predstavljaju potencijalnu prijetnju sigurnosti i taj problem se mora što prije riješiti, upozorio je zapovjednik vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) general Dieter Heidecker. 'Prosječna starost streljiva u skladištima je 60 godina. U streljivu se odvijaju kemijski procesi i takva skladišta postaju nestabilna i predstavljaju prijetnju. To se pitanje treba riješiti', izjavio je general Heidecker kako ga u utorak citira sarajevski 'Dnevni avaz'.

Austrijski general ipak ističe kako je to primarna odgovornost Ministarstva obrane BiH, a EUFOR ostaje spreman pružiti tehničku potporu. Procjena je zapovjednika EUFOR-a kako ipak nije nužno uništiti sve što se nalazi u vojnim skladištima, jer se dio može prodati ili pokloniti. 'Ministarstvo obrane BiH je to koje će odlučiti što će s tim viškovima. Pored toga, mora se pratiti i stanje streljiva u predstojećem razdoblju kako bi se znalo što s tim', kazao je Heidecker, pod čijim će se zapovjedništvom u BiH tijekom iduća dva tjedna odvijati vojna vježba u kojoj sudjeluju i postrojbe iz sastava strateške pričuve EUFOR-a koja stoji na raspolaganju u slučaju eskalacije krize u toj zemlji.

Heidecker tvrdi kako vježba nema veze s trenutačnim stanjem u BiH te kako je dio redovite obuke pripadnika EUFOR-a. Naznačio je i kako se mandat EUFOR-a u dogledno vrijeme neće mijenjati, a na terenu će ostati raspoređeno oko 600 vojnika. EUFOR je u BiH angažiran kroz operaciju 'Althea', koja je uspostavljena 2004. godine kako bi naslijedila mirovnu misiju NATO-a.

Neposredno po okončanju rata u BiH u toj je zemlji 1995. godine bilo raspoređeno čak 60 tisuća vojnika koji su imali zadaću osigurati provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma.