U LOGORU LUKA

BiH: Optužen Srbin za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Brčkom

27.11.2020 u 19:07

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bosanskohercegovačkog Srbina kojeg se tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske počinio ratne zločine nad hrvatskim i bošnjačkim zarobljenicima na području Brčkog 1992. godine.

Kako su u petak priopćili iz državnog tužiteljstva, tužitelj posebnog odjela za ratne zločine optužio je Ivana Đurića da je kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske tijekom svibnja 1992. dolazio u logor Luka u Brčkom gdje je u više navrata mučio, premlaćivao, zlostavljao, pljačkao, nanosio trajne ozlijede hladnim oružjem te poduzimao druga nečovječna djela nad zatočenim civilima.

Tim je djelima, navodi se u optužnici, na žrtvama ostavio trajne tjelesne i duševne ozljede i posljedice.

Tužiteljstvo BiH pojasnilo je da je na taj način bivši pripadnik Vojne policije Vojske RS-a postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Iz Tužiteljstva BiH navode kako su ratni zločini počinjeni u logoru Luka kod Brčkog povezani s osuđujućim predmetima ratnih zločina u Brčkom koji su procesuirani pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.