NOVI DOKAZI

BiH obnavlja tužbu protiv Srbije u Haagu?

29.11.2008 u 07:55

Bionic
Reading

Predstavnik BiH u sporu protiv bivše zajednice Srbije i Crne Gore za genocid Sakib Softić potvrdio je za 'Dnevni avaz' da odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu da odbaci sve prigovore Srbije i proglasi se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije o

Beogradske novine u srijedu prenose i izjave stranačkih dužnosnikai političara, koje su elektronički mediji objavili već u utorak, kadaje odluka ICJ bila tema broj jedan svih informativnih emisija.

Podsjećaju i na neke dosadašnje tužbe, pa tako beogradska "Politika"piše kako se "Međunarodni sud pravde po tužbi koju je Bosna iHercegovina podnijela protiv SRJ zbog genocida oglasio nadležnim izatim 26. veljače prošle godine utvrdio da su vlasti u Beograduodgovorne što u srpnju 1995. nisu spriječile genocid koji su nadsrebreničkim Muslimanima počinile snage Vojske Republike Srpske".

Taj list navodi i da je najviši sud UN-a utvrdio da "financijskaodšteta ne bi bila primjereni oblik reparacije" te da "vlasti uBeogradu nisu sudjelovale u genocidu u Srebrenici zato što nijedokazano da su znale za namjeru političkoga i vojnog vrha RS da uSrebrenici počine genocid iako su u znatnoj mjeri pomagale bosanskeSrbe".

Elektronički mediji u srijedu prijepodne ponavljajuvijest o odluci ICJ da se proglasi nadležnim za hrvatsku tužbu protivSrbije za genocid te prenose Jeremićevu izjavu da će Srbija uložitiprotutužbu protiv Hrvatske za "Oluju".