PRED SLOMOM

BiH nema novaca za vraćanje kredita MMF-u

08.01.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina bi se ove godine mogla suočiti s velikom krizom otplate duga po kreditu kojega je uzela od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer su se sva predviđanja o gospodarskom rastu u toj zemlji pokazala neostvarivim pa neće biti ni novaca kojima bi se dug vraćao, tvrdi u nedjelju saajevski Dnevni avaz

Ove bi godine, podsjeća list, trebalo početi vraćanje kredita u vrijednosti od 800 milijuna maraka (oko 400 milijuna eura) s tim da bi do kraja 2012. trebalo isplatiti prvih pedeset milijuna KM a u naredne dvije po 300 milijuna KM.

Kada su vlasti BiH dogovarale kredit s MMF-om, to su činile s nakanom da se zbog krize financijski pomogne državi da premosti pad prihoda. Očekivalo se da će se do kraja aranžmana država ekonomski oporaviti i da će bez problema moći vraćati kredit.

Očekivanog oporavka međutim nije bilo, a gospodarske prognoze za 2012. iznimno su loše pa je tako predviđeno da bi rast BDP-a u BiH mogao biti između nula i jedan posto.

Prema projekcijama MMF-a BiH je 2011. trebala privući oko 750 milijuna maraka inozemnih investicija no za prvih pola godine taj je iznos bio tek 65 milijuna pa se projekcija od milijardu i pol KM inozemnih investicija za 2012. već sada pokazuje potpuno nerealnom.