koronavirus

BiH dobila medicinsku pomoć od EU, umjesto kineskih, respiratori iz Švedske

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 12:22
  • Objavljeno 22.05.2020 u 12:22
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Sergio Delle Vedove / Panthermedia

Bosna i Hercegovina dobila je u petak novi kontigent medicinske pomoći koju je osigurala Europska unija, uključujući tu kvalitetne bolničke respiratore namijenjene teškim pacijentima oboljelim od koronavirusa

Medicinski strojevi i zaštitna oprema koji su dopremljeni u Sarajevo vrijedno su 800 tisuća eura, a šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler kazao je novinarima tijekom primopredaje donacije kako na ovaj način Unija ponovo konkretno dokazuje spremnost poduprijeti BiH.

U početnoj fazi epidemije EU je izdvojila sedam milijuna eura za hitnu medicinsku pomoć, koja uz respiratore znači i nabavku EKG, rendgen i uređaja za ultrazvuk te znatne količine zaštitne medicinske opreme, a Satler je kazao kako će EU zdravstvenom sektoru u BiH pomoći s dodatnih 28 milijuna eura.

Respiratori koji su dopremljeni u petak proizvedeni su u Švedskoj i dokazane su kvalitete, za razliku od onih koje je Federacija BiH u travnju nabavila iz Kine i koji su se pokazali neupotrebljivima u bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.

Za taj posao iz entitetskog je proračuna plaćeno 5,3 milijuna eura a obavljen je uz posredovanje tvrtke 'Srebrena malina', koja ranije nikada nije nabavljala medicinsku opremu. Tužiteljstvo BiH o tome sada vodi istragu, suspendiran je ravnatelj entitetske Civilne zaštite Fahrudin Solak koji je potpisao sporni ugovor o nabavci, a dva bliska suradnika premijera Fadila Novalića, povezana s ovim skandalom, podnijela su ostavke.

Aludirajući na ovu aferu Sattler je kazao kako su skandali vezani uz nabavku medicinske opreme pokazali koliko je važno donijeti i poštovati zakone o javnim nabavkama sukladne standardima koji vrijede u EU. Također je pozvao sva tijela vlasti u BiH da se što prije donese novi zakon o javnim nabavkama.

Šef Delegacije EU upozorio je i kako BiH tek čekaju teški izazovi spašavanja radnih mjesta ugroženih epidemijom, čega ne može biti bez suradnje svih razina vlasti. Kazao je i kako bi te procese trebalo voditi usporedno s provedbom reformi nužnih kako bi BiH stekla status kandidata za članstvo u EU.

BiH je takav zahtjev podnijela još 2016., no Europska je komisija ocijenila kako on ne može biti odobren prije provedbe reformi definiranih u 14 točaka u dokumentu iz 2019.

Vlasti u BiH od tada nisu napravile ništa pa je Delegacija EU u BiH osmislila novi koncept provedbe reformi kroz ad hoc radnu skupinu koju čine najodgovorniji državni i entitetski dužnosnici, no HDZ BiH u tome ne želi sudjelovati sve dok je u toj skupini Željko Komšić, kojemu osporavaju legitimitet kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Sattler je pak u petak ponovio poziv svima kojih se to tiče da se uključe u rad ad hoc skupine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!