razgovarali telefonom

Biden zagovara palestinsku državu, Netanyahu ne želi ni čuti

19.01.2024 u 23:03

Bionic
Reading

Joe Biden "i dalje vjeruje u perspektivu i mogućnost" palestinske države, ali "priznaje da će trebati puno rada da se to postigne", rekao je u petak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby

Po riječima glasnogovornika za nacionalnu sigurnost, američki je predsjednik o svom stavu razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom oko “30 do 40 minuta” u petak. Bio je to prvi razgovor dvojice čelnika, čiji je odnos prilično zategnut, od 23. prosinca.

Američki predsjednik govorio je među ostalim o "naporima da se oslobode taoci" koji se još uvijek drže u Pojasu Gaze i o "odgovornosti Izraela" da zaštiti civile na tom području. Benjamin Netanyahu u četvrtak je odbio zahtjev koji Biden ponavlja o budućoj koegzistenciji Izraela i palestinske države.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Izrael mora imati sigurnosnu kontrolu nad cijelim teritorijem zapadno od rijeke Jordan. To je nužan uvjet, koji je u suprotnosti s idejom (palestinskog) suvereniteta", rekao je premijer, dodajući da je to izravno rekao Amerikancima. Njegovo stajalište nije novo, ali ove su primjedbe još jednom istaknule razlike između Sjedinjenih Država i njihovog saveznika. Američki mediji pišu da je zadnji razgovor dvojice čelnika vođen 23. prosinca i da je bio buran.