totalni preokret u politici

Biden u siječnju preuzima Bijelu kuću, a ovo će mu biti prvi potezi

08.11.2020 u 07:45

Bionic
Reading

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden po preuzimanju Bijele kuće 20. siječnja namjerava odmah potpisati nekoliko izvršnih uredbi, koje će jasno pokazati da se državna politika mijenja i da će se njegovo predsjedanje voditi sasvim drugim prioritetima

Biden se odmah namjerava ponovno pridružiti Pariškom sporazumu o klimi, ako je vjerovati izvorima bliskim kampanji i onome što je sam Biden govorio prošlih mjeseci.

Jednako tako, namjerava povući Trumpovu odluku o povlačenju SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije, piše The Washington post.

Biden namjerava i ukinuti zabranu putovanja iz gotovo svih muslimanskih zemalja, ali i vratiti program koji je omogućavao osobama koji su ilegalno doselili u SAD kao djeca, tzv. dreamersima, da ostanu živjeti u Americi.

Iako prelazak iz jedne administracije u drugu uvijek može uključivati i nagle promjene, promjena od Trumpa na Bidena, predsjednika koji je potkopavao zakone i institucije na predsjednika koji je zakleo da će vratiti red - mogla bi biti jedna od najšokantnijih u američkoj povijesti.

Bidenovi savjetnici mjesecima su radili na planovima kako najbolje implementirati njegovu agendu po dolasku na vlast i čak su sastavili i knjigu sa svim njegovim obećanjima iz kampanje, kako bi što bolje bili pripremljeni za prve odluke koje će novi predsjednik donositi.

Biden je već sinoć najavio da će odmah u ponedjeljak osnovati svoju radnu skupinu za borbu protiv koronavirusa, davši do znanja da će to biti prvo pitanje kojim će se pozabaviti. Radna skupina bit će predvođena bivšim šefom američkog Zavoda za javno zdravstvo Vivekom H. Murthyem, te Davidom Kesslerom, koji je je bio na čelu Uprave za hranu i lijekove.