SAVEZNICI ZNAJU

'Predsjedniku Trumpu treba vremena da probavi poraz. Sada je to svježe i nije pametno tražiti da odmah ustukne'

08.11.2020 u 00:08

Bionic
Reading

Nakon objave da je demokrat Joe Biden pobijedio u utrci za Bijelu kuću, republikanski predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici jasno su poručili da on ne planira uskoro priznati poraz.

Predsjednik koji je mjesecima upozoravao na moguću izbornu prevaru bez ikakvih dokaza, obećao je u subotu da će nastaviti pravnu bitku kojom se nada preokrenuti rezultate izbora u državama koje su Bidena učinile pobjednikom.

Trumpovi pomoćnici i republikanski saveznici, iako među njima postoje neke nesuglasice o tome kako nastaviti, uglavnom podržavaju njegovu strategiju.

"Jednostavna činjenica je da izbori nisu nikako završeni. Joe Biden nije se potvrdio kao pobjednik bilo koje države, a pogotovo ne u državama u kojima su rezultati sporni i u kojima je određeno obvezno ponovno brojanje glasova ili u državama koje bi mogle odlučiti o konačnom pobjedniku", rekao je Trump.

Predsjednikovi saveznici i savjetnici privatno su priznali da su izgledi bivšeg njujorškog biznismena da preokrene izborne rezultate tanki, no nastavljaju pravnu bitku.

"On bi trebao pričekati ponovno prebrojavanje (...) pa ako se ništa ne promijeni trebao bi odustati", rekao je Trumpov pomoćnik.

Republikanci pokušavaju prikupiti najmanje 60 milijuna dolara za financiranje pravnih postupaka u nekoliko država, pa traže donacije, kazali su izvori agenciji Reuters.

  • +26
Šok i nevjerica među Trumpovim pristašama Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

"On bi se trebao potruditi da se svaki glas prebroji i tražiti transparentnost", rekao je bivši dužnosnik Bijele kuće.

Republikanci su upozorili da bi Trump mogao nagrditi svoju ostavštinu ako u konačnici ne prizna poraz, pa čak narušiti svoju buduću političku moć.

"Neće se moći ponovno natjecati 2024. bude li ga pratio imidž bijesnog gubitnika", rekao je republikanski izvor iz Kongresa.

Laura Ingraham koja je pobornica Donalda Tumpa, u izjavi za Fox News pozvala je Trumpa da, kada za to dođe vrijeme, prihvati nepovoljan rezultat "mirno i dostojanstveno", a uvodničar Wall Street Journal's napisao je da Trump "treba dokazati izbornu prevaru".

  • +49
Izborno slavlje u SAD-u Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

"Ako Biden ima 270 elektorskih glasova na kraju prebrojavanja, Trump mora donijeti odluku. Nadamo se da će se u tom slučaju povući dostojanstveno".

Biden je u sobotu izbore dobio prešavši prag elektorskih glasova na temelju rezultata u saveznoj državi Pennsylvaniji.

Razumno vrijeme

Jedan od Trumpovih savjetnika rekao je da bi predstojnik ureda Mark Meadows trebao zajedno s Trumpom proraditi ideju o priznanju poraza, no ovaj tjedan je potvrđeno da je Meadows zaražen koronavirusom i u samoizolaciji je.

Bivši savjetnik rekao je da bi potpredsjednik Mike Pence ili Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner mogle biti osobe koje će predsjedniku reći kada je vrijeme, pravi trenutak da uzmakne i prizna poraz.

"Predsjedniku Trumpu treba vremena da to probavi. Sada je to svježe i nije pametno tražiti da odmah ustukne", rekao je Ari Fleischer koji je bio predstavnik odjela za odnose s javnošću u administraciji Georgea W. Busha.

"Najbolji način da se ova zemlja održi jedinstvenom je dati predsjedniku razumno vrijeme da prihvati rezultate", rekao je.

Trumpova kampanja već je izgubila u pravnim pokušajima na sudu u Georgiji i Nevadi da se zaustave prebrojavanja glasova, no uspjela je u Pennsylvaniji u petak kada je sud naredio izbornim vlastima da ne prebrojavaju dio glasačkih listića poslanih poštom.