POTPREDSJEDNIK U BAGDADU

Biden: sporovi o zemlji i nafti bez rješenja do izbora

17.09.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak tijekom posjeta Iraku kako sporovi oko zemlje i nafte između kurdske manjine i vlade koju vode Arapi neće biti riješena do održavanja izbora u toj zemlji u siječnju

Razmirice između službenog Bagdada i Kurdistana, koji uživa široku autonomiju, oko prava na naftu i teritorija smatraju se prijetnjom krhkoj stabilnosti Iraka. Irak je treća zemlja u svijetu po naftnim rezervama, no potreban mu je strani kapital da bi se potaknula proizvodnja.

Biden je u Bagdad doputovao u utorak kako bi iračke čelnike potaknuo da iskoriste bolju sigurnosnu situaciju u zemlji.

'Zapravo je mnogo teže riješiti neke probleme usred izbornog ciklusa. Mislim da će brojni problemi, bez obzira radi li se o zakonu o nafti ili nekim spornim unutarnjim granicama, na rješenje morati pričekati do izbora', smatra Biden.

Američki i UN-ovi dužnosnici pokušavaju utjecati na Kurde te šijitske i sunitske arapske čelnike da međusobne razmirice ostave po strani i pokušaju pronaći kompromis u pogledu pitanja vezanih uz naftu i druga pitanja. S obzirom na to da je broj stranih vojnika u Iraku sve manji, utjecaj zapadnjačkih institucija poput UN-a i američke vlade sve je manje uspješan.

Ključno je postići određeni stupanj političke stabilnosti, ako Irak želi biti dovoljno stabilan do trenutka kada američke snage budu napustile zemlju. U skladu s bilateralnim ugovorom to bi se trebalo realizirati do 2012. Biden je kazao kako smatra da za sada nema nikakvih naznaka da se taj rok neče poštivati.