jak pritisak

Biden se u petak sastaje s papom Franjom u Vatikanu

26.10.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden, pobožni katolik, sastat će se u petak u Vatikanu s papom Franjom, prenosi Reuters

Biden redovito svaki tjedan pohađa misu i drži Papinu sliku iza svojeg radnog stola u Ovalnom uredu. Posjet se događa u trenutku kada je američki predsjednik pod jakim pritiskom zbog svojeg dvosmislenog stajališta u vezi pobačaja.

Biden je rekao da se osobno protivi pobačaju, ali i da kao izabrani vođa ne može nametati svoja stajališta. No konzervativni katolički mediji i američki konzervativni biskupi kritiziraju ga zbog toga i neki tvrde da ne bi smio primati svetu pričest.

Istodobno, pobornici prava na pobačaj zgroženi su novim zakonom u Teksasu koji gotovo posve zabranjuje pobačaj.

Bidenova administracija osporava taj zakon, a Vrhovni sud predmet će saslušati idući ponedjeljak. Nije poznato hoće li Biden i Papa razgovarati o pobačaju i pričesti na privatnom sastanku u petak, prvom otkako je Biden preuzeo dužnost.

Papa je s tim u vezi prošli mjesec rekao novinarima da je pobačaj "ubojstvo". Ali je i kritizirao američke katoličke biskupe što pitanju pristupaju politički, a ne pastoralni način.

"Pričest nije nagrada za savršene... pričest je dar, prisustvo Isusa i njegove Crkve", rekao je.

Biskupi bi trebali sa "samilošću i nježnoću" pristupati katoličkim političarima koji podržavaju pravo na pobačaj, dodao je Papa.

Papa Franjo smatra da se Crkva treba protiviti pobačaju, ali i da to pitanje ne bi smjelo biti najvažnija bitka u kulturnim ratovima koja skreće pozornost s pitanja kao što su imigracija i siromaštvo.