AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden potvrdio da će se kandidirati za drugi mandat, no kaže da mu se ne žuri s najavom

25.02.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Joe Biden, najstariji američki predsjednik na dužnosti, potvrdio je u petak da će se kandidirati za drugi mandat na predsjedničkim izborima 2024., ali zasad još ne

'Kanio sam od samog početka kandidirati se', rekao je 80-godišnji demokrat u intervjuu za ABC News. Njegova supruga Jill Biden potvrdila je nešto ranije u petak za agenciju Associated Press da sada samo treba odrediti datum i mjesto na kojem će aktualni predsjednik najaviti ulazak u izbornu kampanju.

Upitan za komentar njezinih riječi Biden je tek kratko rekao da nije u žurbi. 'Postoje druge kratkoročne stvari koje moramo završiti prije nego počnemo kampanju', rekao je.

Odgovorio je da njegova životna dob ne utječe na odluku o tome hoće li se kandidirati ili ne, no razumije propitivanja. 'Legitimno je da ljudi postavljaju pitanje zbog mojih godina. To je potpuno legitimno', rekao je.

  • +2
Joe Biden Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

'Sve što mogu reći jest – pratite što činim', dodao je američki predsjednik vjerojatno upućujući na ostvareno u prve dvije godine svog mandata.  Ako bi bio ponovno izabran, Joe Biden bi završio drugi mandat u dobi od 86 godina. 

Rezultati redovitog sistematskog liječničkog pregleda što ga je obavio prošli tjedan pokazali su da je 'snažan' i 'sposoban' obavljati dužnost predsjednika.