UBOJSTVO TRI VOJNIKA

Biden: Odlučio sam kako ćemo odgovoriti na napad u Jordanu

30.01.2024 u 18:19

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden kaže da je odlučio kako će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su poginula tri američka vojnika u Jordanu

Prilikom polijetanja iz Bijele kuće na Floridu, Biden je rekao 'Mislim da nam ne treba širi rat na Bliskom istoku', prenosi BBC.

Dan ranije, Bijela kuća je najavila 'vrlo konzekventan odgovor', bez preciziranja kako bi to moglo izgledati.

Biden je obećao da će sve odgovorne za napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu pozvati na odgovornost "u vrijeme i na način koji mi odaberemo"

Podsjetimo, odgovornost za napad na američku vojnu bazu preuzela je krovna skupina milicije koju podržava Iran, a koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku. Troje američka vojnika je poginulo, a više od 40 ih je ranjeno.

Pentagon je u ponedjeljak objavio identitet svih troje američkih vojnika ubijenih u nedjelju u napadu bespilotnim letjelicama u Jordanu, za koji se pretpostavlja da ga je izvela milicija koju podupire Iran i koja je uglavnom stacionirana u Iraku.

Ubijeni su bili vojni rezervisti iz američke savezne države Georgije: narednik William Jerome Rivers, 46, iz Carrolltona, specijalist Kennedy Sanders, 24, iz Waycrossa i specijalistica Breonna Alexsondria Moffett, 23, iz Savannaha, javlja Associated Press.

Svo troje bili su rezervisti dodijeljeni 926. inženjerijskoj brigadi baziranoj u Fort Mooreu, Georgia.

Joe Biden stigao u Izrael Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Napad u nedjelju bio je prvi smrtonosan za američke vojnike otkad je u listopadu krenula ofenziva Izraela na Pojas Gaze, te predstavlja veliku eskalaciju tenzija koje već vladaju Bliskim istokom.