NAPETO NAKON NAPADA

Pentagon objavio identitet ubijenih američkih vojnika, oglasio se i Biden: Kad mi kažemo...

29.01.2024 u 23:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden je obećao da će sve odgovorne za napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu pozvati na odgovornost "u vrijeme i na način koji mi odaberemo"

Američki predsjednik podijelio je sliku sastanka ranije danas sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, uključujući ministra obrane Lloyda Austina, o napadu u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjeni deseci ljudi.

Pentagon je u ponedjeljak objavio identitet svih troje američkih vojnika ubijenih u nedjelju u napadu bespilotnim letjelicama u Jordanu, za koji se pretpostavlja da ga je izvela milicija koju podupire Iran i koja je uglavnom stacionirana u Iraku.

Ubijeni su bili vojni rezervisti iz američke savezne države Georgije: narednik William Jerome Rivers, 46, iz Carrolltona, specijalist Kennedy Sanders, 24, iz Waycrossa i specijalistica Breonna Alexsondria Moffett, 23, iz Savannaha, javlja Associated Press.

Svo troje bili su rezervisti dodijeljeni 926. inženjerijskoj brigadi baziranoj u Fort Mooreu, Georgia.

Američki dužnosnik je za CBS rekao da se čini da je dron korišten u napadu na američku bazu u Jordanu iranske proizvodnje. Bio je to tip drona Shahed - jednosmjernog napadačkog drona koji Iran isporučuje Rusiji.

Iran je zanijekao umiješanost, ranije rekavši da "nije uključen u donošenje odluka skupina otpora".

Krovna skupina milicije koju podržava Iran, a koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku, preuzela je odgovornost za napad. Troje američka vojnika je poginulo, a više od 40 ih je ranjeno.

Hutisti u Jemenu gaze izraelsku i američku zastavu Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

Američki ministar obrane Lloyd Austin u ponedjeljak je poručio da će Sjedinjene Države poduzeti „sve potrebne radnje” da obrane svoje trupe nakon što su u napadu proiranskih militanata u Jordanu poginula tri vojnika, a nekoliko desetaka ih je ozlijeđeno.

Napad u nedjelju bio je prvi smrtonosan za američke vojnike otkad je u listopadu krenula ofenziva Izraela na Pojas Gaze, te predstavlja veliku eskalaciju tenzija koje već vladaju Bliskim istokom.

„Dopustite mi da krenem sa svojim bijesom i tugom zbog smrti tri hrabra američka vojnika u Jordanu, kao i zbog drugih koji su ozlijeđeni”, rekao je Austin u Pentagonu.

„Predsjednik i ja nećemo tolerirati napade na američke snage te ćemo poduzeti sve potrebne radnje da branimo SAD i naše trupe”, dodao je Austin prije susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

SAD pokušava utvrditi zašto 350 vojnika u bazi u Jordanu, poznatoj pod imenom Toranj 22, nisu uspjeli zaustaviti dron. Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu da se dron koji je napadao kretao prema bazi istovremeno kad i onaj američki koji se u nju vraćao.

Jedan od dužnosnika rekao je da je dron agresora letio vrlo nisko, što je moglo pridonijeti tome da ga obrana baze nije detektirala.

Američki vojnici bili su napadani više od 150 puta u Iraku, Siriji i Jordanu, kao i na ratnim brodovima u Crvenom moru gdje su ih jemenski hutisti gađali raketama i dronovima.

Ti napadi pojačavaju pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da izravno udari na Iran, što on nije voljan učiniti jer strahuje od pokretanja šireg rata, piše Reuters.

Odgovor američke vlade može varirati od ciljanja na iranske snage izvan Islamske Republike ili čak unutar njezinog teritorija, do blaže strategije napada samo na proiranske militante koji su preuzeli odgovornost, smatraju stručnjaci.

Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, skupina militanata koju podržava Iran, a djeluje u Iraku i Siriji.

„Iran nastavlja destabilizirati regiju, a to uključuje podršku teroristima koji napadaju naše brodove na Crvenom moru”, rekao je Stoltenberg.