veliki pritisak javnosti

Biden konačno progovorio o seksualnom napadu: Nedvosmisleno kažem da se to nikad nije dogodilo

01.05.2020 u 15:49

Bionic
Reading

Najizgledniji demokratski predsjednički kandidat Joe Biden opovrgnuo je u petak da je 1993. seksualno napao bivšu pomoćnicu u senatu, prvi put i pod velikim pritiskom javno progovorivši o tim optužbama

Najizgledniji demokratski predsjednički kandidat Joe Biden opovrgnuo je u petak da je 1993. seksualno napao bivšu pomoćnicu u senatu, prvi put i pod velikim pritiskom javno progovorivši o tim optužbama.

"Ne, to nije istina. Nedvosmisleno kažem da se to nikad nije dogodilo", rekao je Biden u intervjuu MSNBC-u.

Žena iz Kalifornije Tara Reade, koja je bila asistentica Bidenu u senatu od prosinca 1992. do kolovoza 1993. optužila je Bidena u medjima da ju je 1993. pritisnuo uz zid, stavio ruku ispod suknje i prstima penetrirao u nju.

Biden (77), koji će se najvjerojatnije sučeliti s republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom (73) na izborima 3. studenoga, bio je izložen velikom pritisku u stranci i izvan nje da se izjasni o tim optužbama.

U priopćenju koje je objavio prije intervjua, Biden je pozvao senat da od Nacionalnog arhiva zatraži da objavi sve dokumente koji bi mogli pokazati da je asistentica u to vrijeme podnijela bilo kakvu pritužbu.

Dodao je da njegovi osobni materijali iz tog razdoblja, koje je donirao sveučilištu u Delaware i koji još nisu dostupni javnosti, ne sadrže bilo kakve informacije vezane za njegov privatni život.

Reade (56) je u nekoliko intervjua izjavila da je troje Bidenovih pomoćnika u senatu tada izvijestila o spolnom uznemiravanju, ali ne i seksualnom napadu.

Bidenova kampanja objavila je priopćenje jedne od njih, Marianne Baker koja kaže da u 20 godina koliko je radila za Bidena nije dobila nijednu pritužbu na njegovo nedolično ponašanje.

Reade je jedna od osam žena koje su od prošle godine izašle u javnost tvrdeći da ih je Biden grlio, ljudio i dodirivao na nepriličan način, no nijedna ga nije optužila za seksualni napad.

Neke ugledne članice Demokratske stranke branile su Bidena, a neke zatražile od njega da se očituje o optužbama.