SUPRUGA JOEA BIDENA

Tko je Jill Biden, potencijalna prva dama koja bi mogla zamijeniti Melaniju Trump u Bijeloj kući

21.04.2020 u 06:28

Bionic
Reading

Ona je profesorica koja u svojoj bogatoj biografiji ima čak i doktorat, i to u području obrazovanja, a uz to supruga je bivšeg američkog potpredsjednika, danas aktualnog predsjedničkog kandidata Joea Bidena. Uz njezinu bezrezervnu podršku, Biden bi mogao postići ono o čemu mašta već godinama, a o čemu je sve dobro naučio rame uz rame s Barackom Obamom - pobijediti na predsjedničkim izborima i naslijediti Trumpa na čelu Amerike

Jill Biden rođena je kao Jill Tracy Jacobs 5. lipnja 1951. u Hammontonu u New Jerseyju, a većinu djetinjstva provela je s roditeljima i četiri mlađe sestre u Pennsylvaniji. Iako je maštala o karijeri modne dizajnerice te je čak upisala fakultet u Pennsylvaniji, Jill Biden uskoro je shvatila da to nije ono što želi biti, stoga je ubrzo odustala od tog studija.

Negdje u isto to vrijeme udala se za Billa Stevensona, s kojim je započela vezu još 1969., iste godine kada je maturirala u srednjoj školi. Njihova zajednička odluka bila je da upišu fakultet u Delawareu, a Jill je studirala engleski jezik. Na fakultetu se njihova ljubav razvodnila, a sve je ubrzo rezultiralo razvodom.

Kako bi dobro promislila o svemu, Jill je na godinu dana napustila fakultet, a nakon što se vratila diplomirala je, ali i doktorirala u području obrazovanja. Veći dio svoje karijere provela je podučavajući na fakultetima, a kasnije je čak razvila i neke fakultetske programe, za što je u konačnici imala i potporu Bijele kuće.

Za ljubav s čovjekom, koji se na kraju pokazao kao ljubav njezina života, bila je presudna njezina kratkotrajna manekenska karijera.

'Možda sam odradila nekoliko poslića i za svaki dobila dvadesetak dolara. No nikada nisam bila manekenka', prisjetila se svojedobno prošlih vremena Jill Biden.

Naime, kako bi zaradila za studij, Jill Biden kratko vrijeme radila je kao manekenka, a njezina fotografija na reklami jedne autobusne stanice očarala je tadašnjeg američkog senatora Joea Bidena. Zahvaljujući svojim vezama, Biden je pronašao Jill i njih dvoje izašli su u proljeće 1975. na svoj prvi spoj na slijepo.

Veza s Bidenom i za nju je bila iznenađenje, kako je rekla, jer Joe nije bio njezin tip muškarca, ponajviše jer je bio džentlmen u pravom smislu riječi, ali i zato što je između njih bilo devet godina razlike.

'Do tada sam hodala s dečkima u trapericama i T-shirt majicama, a on je došao na moja vrata u ležernom kaputu i loafericama. Pomislila sam: 'Bože, nema šanse da ovo uspije, ni za milijun godina! Pa on je devet godina stariji od mene'', izjavila je u intervjuu za Vogue i dodala:

'Izveo me u kino, gledali smo 'A Man, a Woman, and a Killer' i zaista smo kliknuli. Došli smo kući, rukovao se sa mnom za laku noć... Otišla sam gore i u jedan u noći nazvala svoju majku i rekla joj: 'Mama, napokon sam upoznala džentlmena!'

Dvije godine nakon upoznavanja par se vjenčao, četiri i pol godine nakon što je Joe Biden izgubio prvu suprugu i kćer u prometnoj nesreći, u kapelici u sklopu zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, a Jill je prihvatila i njegove sinove, Huntera i Beaua, kao da su njezina biološka djeca. Godine 1981. Bidenovi su dobili i kćer Ashley, no biti samo majka i kućanica za Jill nikada nije bila opcija. Dugo se borila sama sa sobom, da bi se u dobi kada je Ashley imala dvije godine vratila na fakultet.

Paralelno je radila u psihijatrijskoj bolnici, u kojoj je punih pet godina podučavala engleskom jeziku adolescente s psihičkim problemima, ali i dobila čak dvije diplome, jednu fakulteta Villanova, a drugu West Chestera. Tri je godine potom provela kao profesorica u srednjoj školi Claymont, a potom se prebacila na fakultet Delaware Technical and Community. Doktorat je stekla u siječnju 2007. na Sveučilištu Delawarea, da bi dvije godine kasnije predavala engleski na fakultetu Northern Virginia Community. Te iste godine stajala je uz svog supruga dok je prisezao kao američki potpredsjednik, u doba kada je titulu predsjednika imao Barack Obama.

  • +6
Jill Biden Izvor: Profimedia / Autor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Unatoč visokoj funkciji supruga, Jill Biden odlučila je nastaviti raditi na svojoj karijeri i podučavati. Godinama prije, ali i nakon nje, u Bijeloj kući nije boravila 'druga dama' koja je ostala raditi puno radno vrijeme, ali i bila bezrezervno uz supruga.

Ipak, zahvaljujući tome što joj je suprug bio američki potpredsjednik, Jill je mogla raditi na onome o čemu je uvijek maštala - bila joj je to idealna prilika da proširi svoju platformu kojom bi pomagala obiteljima američkih vojnika, ali i radila na pravima žena u afričkim državama, poput Zambije, Konga ili Sierra Leonea.

Sve ove godine bavi se i humanitarnim radom, pomaže u širenju svjesnosti o raku dojke, a napisala je i knjigu o svom odnosu s Joeom Bidenom, pod nazivom 'Where the Light Enters', kao i dvije dječje knjige, 'Don't Forget' i 'God Bless Our Troops'.

A što radi kada ne radi i kada ne žonglira uspješno privatnim i poslovnim životom? Jill Biden tada trči, a u svom bogatom portfelju već ima utrke na pet i 10 tisuća metara. A kako provodi vrijeme sa suprugom? Većinu tako da ne razgovaraju o poslu, barem tako kaže:

'Bit ću iskrena, imamo jako malo vremena koje možemo provoditi sami, stoga se trudim izvući najviše iz njih, pa nikada ne razgovaramo o politici.'