jasna poruka

Biden: Kolektivna obrana NATO-a je sveta obveza, želim da cijela Europa zna da su Sjedinjene Države tu

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.06.2021 16:37
  • Objavljeno 14.06.2021 u 16:35
Joe Biden

Joe Biden

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ / POOL

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je kolektivna obrana NATO-a, načelo da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, "sveta obveza".

Njegov prethodnik Donald Trump izbjegavao je izrijekom potvrditi da SAD podržavaju članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, koji definira kolektivnu obranu NATO-a.

“Članak 5 je sveta obveza. Želim da cijela Europa zna da su Sjedinjene Države tu”, rekao je Biden po dolasku na samit Saveza.

"Stalno podsjećam Amerikance da se NATO mobilizirao kada je Amerika napadnuta na svom tlu prvi put od početka Drugog svjetskog rata. Saveznici su poštovali članak 5”, rekao je Biden, misleći na solidarnost saveznika nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

Pozvao je članice da se zajedno suoče s novim izazovima koje predstavljaju Rusija i Kina.

“Sve više raste svijest u zadnje dvije godine da imamo nove izazove. Imamo Rusiju koja se ne ponaša na način na koji smo se nadali. A tu je također i Kina”, rekao je Biden.

Čelnici NATO-a će u završnoj deklaraciji koju će usvojiti u ponedjeljak prvi put imenovati Kinu kao “sistemski izazov”.

“Javno iznesene ambicije i asertivno ponašanje Kine predstavljaju sistemske izazove za međunarodni poredak koji počiva na pravilima i u područjima koja su relevantna za sigurnost saveznika”, kaže se u nacrtu dokumenta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!