prekinuta praksa

Biden izabrao crnkinju i prvog muslimana za savezne suce

31.03.2021 u 11:38

Bionic
Reading

Američki predsjednik nominirao je u utorak nekoliko crnkinja, Amerikanku azijskog podrijetla i prvoga muslimana ikada na savezna sudačka mjesta radi jačanja raznolikosti u američkome sudskom sudstvu

Prekidajući četverogodišnju praksu prethodnika Donalda Trumpa da na saveznim sudovima zapošljava uglavnom bijelce i konzervativce, Biden je predstavio svojih prvih 11 kandidata za suce, od kojih su samo dvojica muškarci, a nijedan nije bijelac.

Na vrhu svojeg popisa nominirao je sutkinju Ketanji Brown Jackson, Afroamerikanku, za američki prizivni sud za okrug Columbiju, za koji se zna da vodi veće slučajeve.

Ako je Senat potvrdi, Jackson (50) zamijenila bi Merricka Garlanda - koji je sada Bidenov državni odvjetnik - i bila u dobroj poziciji da postane kandidatkinja za Vrhovni sud ako se otvori natječaj.

Nijedna crnkinja još nije bio na tom visokom sudu s devet sudačkih mjesta.

"Ketanji Jackson Brown spada u najbolje suce u državi. Sjajna i s pravim vrijednostima. To što se sada pridružuje našem drugom najvišem sudu prikladno je i sjajno", tvitao je Neal Katyal, bivši obnašatelj dužnosti američkog glavnog odvjetnika u ministarstvu pravosuđa.

Biden je nominirao još dvije Afroamerikanke na upražnjena mjesta saveznog žalbenog suda.

Među onima koji su izabrani za savezne okružne sudove, još su dvoje bili Afroamerikanci (jedan od njih muško), dvije su Azijke, jedna Latinoamerikanka i dvije su bile bjelkinje.

Zahid Quraishi, 45, postao bi prvi musliman federalni okružni sudac ako ga odobri Senat.

Quraishi je pakistanskog porijekla i trenutno obnaša sudačku dužnost u New Jerseyu.

"Sudac Quraishi istaknuto je branio i služio našu zemlju u brojnim ulogama - i ući će u povijest ako bude potvrđen kao prvi muslimanski američki savezni sudac", rekao je senator iz New Jerseyja Cory Booker.

Nominacije u cjelini "predstavljaju široku raznolikost pozadine, iskustva i perspektive koje čine našu naciju snažnom", rekao je Biden u izjavi.

Skupina je također različita u svom podrijetlu, uključujući kandidate s iskustvom javnih branitelja, koji pružaju besplatan pravni savjet ljudima koji to ne mogu platiti a dobili su građanske ili kaznene prijave.

Prema američkom ustavu, predsjednik nominira ljude koji će doživotno služiti na Vrhovnom sudu i drugim saveznim sudovima, a Senat glasa hoće li ih potvrditi.

Trump je tijekom svog mandata uspio izboriti imenovanje više od 200 konzervativnih sudaca, blisko surađujući s tadašnjim čelnikom većine u Senatu Mitchom McConnellom u pitanju koje je desetljećima drago američkim konzervativcima.

To uključuje tri suca Vrhovnog suda koje je imenovao Trump.