NAJEZDA CVRČAKA

Biblijska pošast na istočnoj obali SAD-a

20.05.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Istočni dio SAD-a ovoga ljeta očekuje tzv. 'Swarmageddon', odnosno najezda insekata kakva se događa tek u svakih 17 godina

U svijetu insekata postoje brojna čudesa kakva su u ljudskom životu nezamisliva. Jedna od tih priča tiče se i američkih cvrčaka, koji 17 godina provedu u fazi larve, doboko pod zemljom, prije nego postanu glasni, leteći insekti. A ovoga ljeta se očekuje u istočnim dijelovima SAD-a baš to: milijuni cvrčaka koji će pokriti raslinje, polja, gradove i gradiće, zbog čega je ovaj prirodni fenomen u međuvremenu dobio i bombastičan naziv 'Swarmageddon'.

Tada počinje kratki život cvrčaka, usmjeren na to da privuku partnera za parenje, čemu ostalom služi i karakterističan zvuk koji proizvode, koji može postići glasnoću od 90 decibela, kao pneumatska bušilica! To će biti zvuk koji će krajem svibnja ili početkom lipnja postati soundtrack života u najnaseljenijem dijelu SAD-a, od Washingtona preko New Yorka do Bostona. Ipak, biolozi napominju da su cvrčci potpuno bezopasni insekti, koji mogu biti glasni, ali ne grizu, niti ubadaju, niti su na bilo koji način otrovni.

Oni koji pak imaju neuobičajen gastronomski ukus napominju da su cvrčci vrlo ukusni kada se ispravno pripreme, no većina američkih medija dijeli savjete o tome kako se zaštititi od ove najezde: primjerice, nije preporučljivo kositi travu preko dana jer zvuk kosilice insekte može podsjetiti na njihovo glasanje te privući roj.

Najezda cvrčaka