ZASLUŽNI I ZASLUŽNIJI

Bezbrižna starost i u Hrvatskoj: Jedna kategorija građana uz mirovinu prima mjesečnu nagradu, ali i poseban dodatak

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 16.08.2022 12:21
  • Objavljeno 16.08.2022 u 12:14
Ilustrativna fotografija / HAZU

Ilustrativna fotografija / HAZU

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Iako im se mirovine ne obračunavaju po posebnim propisima, redovitim članovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) sjeda svakog mjeseca i više od 10.000 kuna. Tajna je u dodatku na kojeg imaju pravo, kao i članovi obitelji poslije njihove smrti, piše portal Mirovina.hr

Prema Zakonu o HAZU-u, članstvo u akademiji je doživotno, a redoviti članovi - može ih biti najviše 160 - primaju stalnu mjesečnu nagradu u visini prosječnog osobnog dohotka u RH za prethodno tromjesečje. Dakle, uz redovnu mirovinu, redoviti članovi HAZU-a dobivaju i nagradu, ali i poseban dodatak, u visini utvrđene proračunske osnovice za godinu koja prethodi godini umirovljenja.

Pravo na dodatak mirovini imaju i članovi obitelji preminulih redovitih članova HAZU-a i to ako su ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Visina dodatka mirovini određuje se primjenom mirovinskog faktora utvrđenog rješenjem o pravu na obiteljsku mirovinu, javlja portal Mirovina.hr.

Umirovljenici

Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic / CROPIX

Prema statistici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, mirovinu s dodatkom prima 130 akademika i članova njihovih obitelji. Mirovina im u prosjeku iznosi 9590 kuna i ostvarena je za 41 godinu, 11 mjeseci i 20 dana staža.

Među umirovljenim članovima HAZU-a i članovima njihovih obitelji su 68 muškaraca i 62 žene. Zanimljivo, samo 11 žena prima starosnu akademsku mirovinu, dok su sve ostale obiteljske. Prosjek mirovina koje primaju žene iznosi 8195 kuna, dok je među muškarcima jedan koji prima obiteljsku mirovinu od 7666 kuna. Ukupno, muškarci primaju u prosjeku 10.862 kune mirovine za prosječno odrađenih 42 godine, tri mjeseca i 28 dana.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!