PLINIO CUCCURIN

Bez politikantstva u povelji o nasilju

26.10.2010 u 18:23

Bionic
Reading

Nezavisna županijska lista Plinija Cuccurina uputit će u hitnu proceduru Prijedlog zaključka o imenovanju Partnerskog vijeća, najavili su na konferenciji za novinare u Pazinu županijski vijećnici Plinio Cuccurin i Ivo Uccio Miletić

Sadašnjem Partnerskom vijeću, imenovanom za izradu i praćenje Regionalnog operativnog programa (ROP) za razdoblje od 2006. do 2010.godine, istekom tog programa ističe i mandat.

Novi Zakon o regionalnom razvoju pak nalaže da se sačini strategija razvoja do 2013. godine, pa bi za novo razdoblje trebalo imenovati i novo Partnersko vijeće, smatraju u Ladonji. Predlažu da u Partnersko vijeće svakako budu imenovani predstavnici općina i gospodarstvenika.

Kako veli županijski vijećnik Ivo Uccio Miletić, u sadašnjem Partnerskom vijeću sjede 32 osobe, a nema predstavnika gospodarstvenika, kao ni općina, premda je gospodarstvo temelj razvoja, dok općine čine više od 50 posto teritorija Istre.

Na današnjoj konferenciji za novinare Cuccurin i Miletić komentirali su županov prijedlog da se županijska tvrtka Istarska razvojna agencija (IDA) upiše kao regionalni koordinator izrade Županijske razvojne strategije.

'To nije korektno jer se radi o trgovačkom društvu koje posluje s dobiti', kazao je Miletić, dok je Cuccurin napomenuo kako je iz stručnih krugova nedavno upućena kritika da u izradi Master plana nije sudjelovala struka. Osvrnuo se i na projekt Brijuni rivijera, koji je po njegovoj ocjeni, izrađen bez podloge održivosti i bez analize demografske strukture.

Ivo Uccio Miletić, kazao je također da je na njegovo pitanje na posljednjoj sjednici Skupštine župan odgovorio da se u izradu ROP-a mogu i putem interneta uključiti svi zainteresirani građani. To je, po mojoj ocijeni, neozbiljna i samo deklarativna tvrdnja', veli Miletić koji je pritom istaknuo da traže da se u izradu ovog dokumenta uključe stručnjaci.

Na pitanje novinara predlažu li ovaj zaključak samo da bi zadobili simpatije potencijalnih birača, Cuccurin je odgovorio da vijećnici s njegove liste žele pridonijeti boljem i kvalitetnijem radu Županijske skupštine, ali žele također da Regionalni operativni program bude što kvalitetniji jer se radi o temeljnom dokumentu koji određuje razvoj Istre.

Osvrnuo se i na projekt Brijuni rivijera koji je, po njegovoj ocjeni, izrađen bez podloge održivosti i bez analize demografske strukture te na IDS-ov prijedlog Povelje o nenasilju.

'Povelju o nenasilju, koju još nismo vidjeli, a čije je usvajanje najavljeno, trebalo bi još dopuniti: da osobe koje obavljaju funkcije moraju povećati svoju moralnost, ne smiju krasti, a svi potpisnici trebali bi preuzeti obvezu da, ukoliko se o nju ogriješe, moraju dati ostavku', kazao je Cuccurin, odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li podržati usvajanje Povelje. 'Ne budu li se definirale i posljedice za one koji se o Povelju ogriješe, ona će se koristiti samo za politikantske ciljeve', smatra čelnik Ladonje.