Simpozij u Kutini

Bez novih znanja i tehnologija nema ni budućnosti Petrokemije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 14:06
  • Objavljeno 30.05.2019 u 14:06
Predsjednik uprave Petrokemije Davor Žmegač

Predsjednik uprave Petrokemije Davor Žmegač

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Samo primjenom novih znanja i tehnologija može se osigurati daljnji razvoj kutinske Petrokemije, jedne od najvećih hrvatskih kompanija, rečeno je u četvrtak u Kutini na međunarodnom znanstveno- stručnom simpoziju 'Sto godina industrijske sinteze amonijaka - najnovija postignuća'

Simpozij su organizirali Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sekcija za petrokemiju i Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU-a, uz generalnog pokrovitelja Petrokemiju i potporu Kutine, grada u kojem je lani obilježeno 50 godina od sinteze amonijaka.

Uz domaće, na simpoziju su predavači bili i strani stručnjaci, koji su predstavili najnovija dostignuća u proizvodnji amonijaka, koji je temeljna sirovina za proizvodnju svih vrsta mineralnih gnojiva.

Znanstveno-stručnom skupu bio je nazočan i dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Tomislav Bolanča, stručnjaci akademske zajednice i tridesetak inženjera Petrokemije

Predsjednik uprave Petrokemije Davor Žmegač rekao je kako su postrojenja Petrokemije u Kutini vrlo važna za razvoj kemijskih procesa to jest tehnologije vezane uz proizvodnju mineralnih gnojiva.

Bolji dani za Petrokemiju

'Budući da je Petrokemija završila svoje vlasničko restrukturiranje, sada u narednih godinu-dvije nastavljamo stabilizirati kompaniju, te ćemo postaviti temelje za daljnji rast i razvoj. To neće biti moguće bez podizanja razine znanja inženjera, naših tehnoloških vještina, uvođenja novog znanja u Peterokemiji i novih tehnologija. Zbog toga nam je vrlo važno da surađujemo sa stručnjacima u Zagrebu, ali i sa stranim stručnjacima. Ovdje su i naši najbolji inženjeri, koji su temelj znanja u Petrokemiji, a mi ćemo još ćemo više uložiti u njihovo obrazovanje kako bismo mogli raditi na razini naše konkurencije. Svjesni smo da će još biti uspona i padova, ali mislim da su početni koraci i rezultati ohrabrujući', rekao je Žmegač.

Dodao je kako će uprava potkraj ove ili početkom iduće godine vlasnicima predložiti novi strateški plan za razvoj kompanije, kojim će obuhvatiti potrebe hrvatskog tržišta, što uključuje i razvoj novih proizvoda, a možda i novih djelatnosti, uz podizanje kvalitete postojećih i predstavljanje palete novih proizvoda, uz optimalizaciju tehnologije.

Žmegač je zaključio kako je tijeku 'racionalizacija kadrovskog potencijala', ali je najavio i novo zapošljavanje, jer tvornica, kako je rekao, treba nove zaposlenike s novim znanjima.

  • +6
  • +3

U Kutini održan stručni simpozij 100 godina industrijske sinteze amonijaka-najnovija postignuća

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić podsjetio je da je lani uz Kutini obilježeno 50 godina od prve proizvodnje u Petrokemiji sa sintezom amonijaka po Haber-Boschovom postupku, što je bilo polazište za proizvodnju mineralnih gnojiva. Kroz to je vrijeme ostvarena je i zavidna suradnja s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije, što je obostrane koristi.

'Nadamo se da sada stvarno dolaze bolji dani za Petrokemiju, koja je još pred godinu dana bila pred stečajem. Zahvaljujući odlukama Vlade, rukovodstvu Petrokemije i zaposlenicima, ali i lokalnoj samoupravi, našlo se rješenje za spas Petrokemije. Za Grad Kutinu, Petrokemija nema alternative, jer o njoj ovisi i gospodarski, društveni, kulturni, pa i sportski život grada. Sve ovo što imamo u Kutini ne bi bilo ni na približnoj razini da nije bilo Petrokemije', rekao je Babić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!