Demograf Šterc

Bez iseljeništva nema demografske revitalizacije Hrvatske

08.11.2016 u 07:23

Bionic
Reading

Bez hrvatskoga iseljeništva nema demografske revitalizacije Hrvatske jer bi neka druga populacija mijenjala hrvatski identitet, ustvrdio je u ponedjeljak navečer demograf Stjepan Šterc na okruglome stolu 'Demografska obnova: ključ obnove Hrvatske' u organizaciji Svjetskoga saveza mladih - Hrvatska

Okrugli stol održan je u Matici hrvatskoj i bio je prvi događaj četverodnevne konferencije 'Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?' koja će do 11. studenoga biti usredotočena na probleme koje mladi smatraju bitnima. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović

Negativni demografski trendovi u Hrvatskoj svakako su jedno od tih pitanja jer, upozoravaju organizatori, Hrvatska ima 17,5 posto stanovništva starih 65 i više godine, što je svrstava u skupinu od 15 posto zemalja s najstarijom populacijom u svijetu, a s prosječnom dobi stanovnika od nešto više od 42 godine Hrvatska je na 21. mjestu u svijetu po starosti stanovništva.

Zato su organizaitori pozvali znanstvenike demografe dr. Stjepana Šterca s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i dr. Ivana Čipina s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su uvodno izlagali, te ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadu Murganić i predstavnika Hrvatske gospodarske komore Davorka Vidovića, koji je svojedobno bio ministar rada i socijalne skrbi.

Šterc: Političari su oni koji ne razumiju

Demograf Šterc svoje je uvodno izlaganje sažeo u tri pitanja: zašto ne razumiju, zašto ništa ne poduzimaju i zašto im je sve drugo važnije od demografske revitalizacije Hrvatske. Ubrzo je i nazočnima 'otkrio' kako su 'oni' koji ništa ne razumiju, ne poduzimaju i sve im je drugo važnije - političari. To se, dodao je, 'odnosi i na moje prijatelje i drugove iz HDZ-a kojima sam objasnio sve na što ukazuje znanost demografije'.  Ali, ustvrdio je, političari ne slušaju struku i to je jedan od velikih hrvatskih problema.

Šterc je podsjetio i na nekoliko nedavnih izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i na dio njezina predsjedničkoga programa te na izjave premijera Andreja Plenkovića koje, rekao je, neosporno ukazuju na to da je demografska revitalizacija strateško pitanje za Hrvatsku. Ipak, ocijenio je Šterc, 'sve je to lijepa retorika, ali ništa nije učinjeno'.

Na primjedbu dr. Čipina kako u 'Hrvatskoj nema longitudinalnih demografskih istraživanja', Šterc mu je oštro uzvratio kako može nešto tako reći kada 'Hrvatska ima svjetski uglednu demografkinju akademkinju Alicu Wertheimer-Baletić koja je neprikosnoveni uzor svim hrvatskim demografima i ne samo njima'.

Murganić:  Postoji politička volja za provedbu demografske obnove

Nakon što je pozdravila okupljene u ime premijera Plenkovića, ministrica Murganić istaknula je kako postoji politička volja da se provede demografska obnova.  Napomenula je da će u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku biti osnovana uprava za demografiju te pozvala demografe da stalno upozoravaju na propuste. NJih i sve druge pozvala je na suradnju kako bi, rekla je, svi zajedno našli način kako da mladi i drugi stanovnici ostanu u Hrvatskoj.

Primijetivši da ima premalo optimizma za budućnost, ministrica Murganić ocijenila je da treba krenuti od onoga što je moguće napraviti. Svjesna je i toga da 'mladi neće uvijek biti mladi i da zato ne mogu dugo čekati', te istaknula da mjerodavno ministarstvo namjerava donijeti izbalansirane mjere jer, uvjerena je, samo dugoročne mjere mogu dati rezultate.

Da je demografska situacija u Hrvatskoj za mlade doista važno pitanje potvrdila je i dugotrajna rasprava u kojoj su sudionici često bili oprečnih stajališta o pitanjima koja su im postavljena, među kojima i o majci-odgojiteljici.

Šterc i Murganić su se složili da bi to rješenje bilo dobro, dok za Vidovića ono nije prihvatljivo. Jer, podsjetio je, kao ministar zauzimao se za dvohraniteljsku obitelj, a i danas je uvjeren kako je ta koncepcija najbolja investicija za djecu.

Sudionici su ipak bili suglasni u jednome, a to je da su dugoročne mjere nužne za demografsku obnovu Hrvatske, kao i da one moraju biti neovisne o smjenama vlasti.