STUDENTI PRIMORCU:

Besplatno studiranje svima, ne samo najboljima

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2009 15:47
  • Objavljeno 28.04.2009 u 15:28
Studenti Zagreb

Studenti Zagreb

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta danas su odbacili prijedlog ministra Dragana Primorca da se besplatno obrazovanja omogući uspješnim studentima zatraživši da cjelokupan studij bude besplatan za sve studente koji zadovolje upisne kriterije

Zahtijevaju mogućnost besplatnog studija za sve koji prijeđu upisni prag, uključujući i ponovan upis kolegija, a protiv 'vječnog studiranja', kako tvrde, već postoji dovoljno zaštitnih mehanizama predviđenih Bolonjskim procesom.

I sam ministar vrlo dobro zna da je 'vječno studiranje' nemoguće, a njegov najnoviji prijedlog studenti su na današnjoj konferenciji za novinstvo ocijenili kao još jedan pokušaj dezinformiranja i manipuliranja javnošću. Smatraju kako pojam 'vječnog studiranja' ministru služi samo za to da bi diskvalificirao zahtjeve za obranom prava i socijalnih stečevina, te ih prikazao kao zagovaratelje 'društvenog parazitizma '.

Odlučno odbacuju tzv. 'linearni model' na kojemu, kažu, inzistira ministar Primorac. Tim modelom i oslobađanjem od plaćanja manjine, ministar uspješno prikriva činjenicu da većina studenata plaća obrazovanje, rekli su prosvjednici.

Odbacili su i prijedlog rektora zagrebačkog sveučilišta Alekse Bjeliša da se potpiše ugovor između Ministarstva i sveučilišta kojim bi se iz proračuna nadoknadio iznos koji bi sveučilište izgubilo prestankom ubiranja školarina. 'Mi tražimo trajno zakonsko rješenje koje će jamčiti potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja, a ne jednokratne prijenose sredstava regulirane ugovorima', ističu studenti.

Studenti Filozofskog fakulteta izvijestili su i kako je na sinoćnjem plenumu dekan Miljenko Jurković u potpunosti podržao njihovu inicijativu za besplatno obrazovanje, a na večerašnjem plenumu oni će se očitovati i o zaključcima današnjeg sastanka Rektorskog zbora, na koji, kako kažu, nitko od njihovih predstavnika nije pozvan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi