stalno na terenu

Beroša nije strah koronavirusa: Bitno je da bolnica Dubrava profunkcionira

16.03.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je ispred bolnice KB Dubrava, odgovarajući na pitanje novinara, da ga nije strah mogućnosti da se zarazi koronavirusom.

'Kako bi mene bilo strah.. Nije. Pacijenti su dio naše svakodnevice. Naučili smo se na taj rizik. Nije riječ o teškoj bolesti. Nije me strah. Bitno je samo da profunkcionira bolnica Dubrava na predviđeni način. Tu smo imali određene probleme s obzirom na centralnu ventilaciju. Tim najboljih stručnjaka u Hrvatskoj radi na rješavanju problema. Nadam se da ćemo sve riješiti vrlo brzo', kazao je među ostalim ministar Beroš, javlja HRT.

Kazao je da su epidemiološke službe tu kako bi napravile izvide koji pacijenti mogu biti premješteni, a koji će ostati.

'Neke ćemo prebaciti na jednu drugu lokaciju koja će predviđena u Zagrebu za smještaj takvih bolesnika. Međutim, nitko nema nikakve simptome. Nitko od pacijenata nije pozitivan. Ovo su sve mjere predostrožnosti koje zdravstveni sustav mora poduzeti da bi sve funkcioniralo što je bolje moguće', rekao je Beroš.

Informacija da se na KBC-u Zagreb nalazi već dio pacijenata s KBC-a Dubrava, ministar Beroš je potvrdio.

'To su oni pacijenti koji nisu bili u potencijalnom kontaktu s bolesnim liječnicima u KB Dubrava. To ide po dogovorenom principu. Kad govorimo o pacijentima koji su mogući kontakti oni će biti u bolnici dok epidemiolozi ne razriješe pravilni način postupanja prema njima', kazao je ministar. Beroš amatra da bi KB Dubrava mogla biti spremna vrlo brzo i da je riječ o "satima, danima". Istaknuo je da neka druga lokacija, koja se već zna, nije predviđena za primarni tretman takvih bolesnika već tercijarni, što će poslužiti za prihvat bolesnika koji boluju od drugih bolesti, ali nisu niti pozitivni niti imaju simptome korona infekcije.

Ministar Vili Beroš došao u KB Dubrava provjeriti stanje karantene Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić