NOVE MJERE

Beroš: Teže Covid bolesnike smještat ćemo i u specijalne bolnice; mijenjaju se pravila za KB Dubravu

19.10.2020 u 15:44

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je potrebno povećati broj bolničkih kreveta u primarno intenzivističkim respiracijskim centrima, te je u tom smislu i dat naputak ravnateljima bolnicama na današnjem sastanku. Također, sve zdravstvene ustanove trebaju pojačati svoje izolirajuće kapacitete za Covid pacijente, kako u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima tako i u stacionarnim odjeljenjima

'Sugerirali smo, a u dogovoru s jedinicama lokalne, tj. regionalne samouprave, dogovorit ćemo da se formiraju tzv. sekundarni centri za prihvat bolesnika u pojedinim specijalnim bolnicama, kao što se to i sada radi npr. u Biogradu na moru, Crikvenici i Topuskom. Takvih centara ima dosta u Hrvatskoj. Ukupan kapacitet prijema bolesnika je oko 3.000 kreveta. Smatramo da one Covid-19 bolesnike, koji zahtijevaju kompleksnije liječenje od običnog smještaja kao što smo to planirali u Areni, treba smjestiti u te tzv. sekundarne centre. Arene postaju tada tercijarni centri za smještaj bolesnika', kazao je ministar Vili Beroš u ponedjeljak poslijepodne, nakon sastanka s ravnateljima bolnica.

U okolici Osijeka odredit će se još jedna dodatna bolnica kao podrška za Covid bolesnike, dodao je je ministar.

Po pitanju zdravstvenog kadra i činjenice da se liječnici i sestre razbolijevaju, odluka o mobilizaciji dala bi pravi odgovor. 'Nadamo se da neće svi dijelovi Hrvatske istovremeno biti pogođeni', rekao je Beroš.

  • +11
Hrvatska vojska postavila šatore ispred Rebra Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U Zagrebu se modificirao raniji model, kada je KB Dubrava bila u cijelosti Covid bolnica. Sada se ta opcija mijenja utoliko što će se aktivirati dodatni kapaciteti na 490 dodatnih kreveta, a u 'C bloku' odvijat će uobičajene aktivnosti.

'S obzirom na okolnosti, to je bolja opcija. Sve druge zdravstvene ustanove bit će u obvezi povećati izolirajuće kapacitete za Covid bolesnike s obzirom na mogućnosti', rekao je Beroš.

Ponovio je da se građani trebaju pridržavati epidemioloških mjera, kako bi se spriječilo punjenje zdravstvenih kapaciteta.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da će epidemiolozima u pomoć uskočiti i u rad se uključiti javnozdravstveni stručnjaci, sanitarni inžinjeri... 'Potpisano je više od 100 suglasnosti za zapošljavanje u zavodima za javno zdravstvo', rekao je Capak.

Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite pomoći epidemiolozima i u traženju kontakata kada se radi o njihovim pacijentima.

Što se tiče testiranja vikendom, rekao je da se ove subote stvorila kolona u Zagrebu pa se intenzivno radi da se poveća broj Covid ambulanti koji će raditi vikendom. To je obećano od strane Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, već do idućeg vikenda, rekao je Capak.

  • +13
Velika gužva za testiranje na koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Odgovarajući na novinarska pitanja, dr. Ivica Lukšić iz KB Dubrave rekao je da je preminula 39-godišnja pacijentica bila opterećena komorbiditetima. Primljena je u lošem stanju 14. listopada, razvila je obostranu pneumoniju i preminula je.

Ministar Beroš rekao je da će biti napravljeno sve da ne dođe do novog lockdowna zdravstvenih ustanova. U nekim bolnicama će se reducirati hladni program, ali to neće biti ni preporuka niti tendencija.

'Vjerujem da broj bolesnika neće biti taj da limitira pružanje zdravstvene zaštite. To bi mogao biti nedostatak zdravstvenih radnika', kazao je Beroš, dodajući kako vjeruje da to toga ipak neće doći i da je sada već više od 1200 djelatnika koji su preboljeli Covid.