'mislim da dobro stojimo'

Beroš preporučio što napraviti kada uđete u dom nakon izlaska, ali objasnio i svoju jutrošnju burnu reakciju

25.03.2020 u 21:03

Bionic
Reading

Približavamo se broju od 500 oboljelih od koronavirusa. Iz sve većeg broja bolnica stižu vijesti o zaraženim zdravstvenim djelatnicima. Potvrđeno je da je muškarac u Istri preminuo od koronavirusa. To su najnovije vijesti o koronavirusu u našoj zemlji a iz Osijeka za emisiju Tema dana HRT-a komentirao ih je ministar zdravstva Vili Beroš.

U Osijek je otišao, kaže za HRT, dati potporu liječnicima KBC-a i ravnatelju Željku Zubčiću, koji su od jučer suočeni s novom situacijom.

'Uz ranije detektiranih bolesnika imamo i 2 bolesnika koji su na respiratoru, zahtijevaju mjere intenzivnog liječenja, suočavamo se s novim izazovima i želio sam da zajedno prođemo protokole postupanja koji su se pokazali adekvatnima', kaže ministar Beroš.

Osijek, Split, Biograd, Zagreb u svima slučajevi oboljelih u zdravstvenom sustavu, sve više je medicinskog osoblja u samoizolaciji, samo u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu ih je više od 230, no ministar ne smatra da je to zabrinjavajuće. 'U ovom trenutku nije zabrinjavajuće, postoji fleksibilnost i mobilnost zdravstvenog sustava , ranija odluka o mobilizaciji omogućava nam da se brzo prilagodimo na situaciju i odgovorimo na te izazove, preko 200 liječnika, sestara je u izolaciji, no u ovom trenutku na osnovu unutrašnjih resursa, odnosno pomoći iz Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice uspio je sačuvati funkcioniranje svoje službe, ukoliko je potrebno, mobilizirat ćemo i druge zdravstvene resurse. U ovom trenutku funkcioniranje sustava nije ugroženo', poručio je.

Ukupno je 495 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, kaže Beroš i ponavlja da za sada nije došlo do ugroze funkcioniranja zdravstvenog sustava, a premještanje specijalista iz jedne u drugu bolnicu nije neuobičajeno, radi se zbog nekih specifičnih subspecijalnosti. Po potrebi radit će se i u budućnosti.

Komentirao je i svoju burnu reakciju na konferenciji za novinare, kada je rekao da u svakom ratu postoji peta kolona.

'Moja reakcija je bila impulzivna, priznajem, no nekoliko desetaka minuta prije presice dobio sam slike s praznim policama, naravno nazvao sam i pitao ravnatelje da li je to istina i pokazalo se da to nije točno. Moja izjava je upućena onima među nama koji se više bave politikom a manje svojim poslom, odnosno liječenje bolesnika', objasnio je ministar.

Komentirao je i apel Hrvatske liječnićke komore da treba promijeniti kriterije za testiranje. 'Radimo sve da povećamo broj testiranja, no ta indikacija je u domeni struke, za sada struka ima jasne upute a svi naši rezultati pokazuju da smo za sada uspjeli na neki način eksponencijalni rast krivulje, dakle naše mjere pokazuju rezultat', objasnio je Beroš.

Zamoljen da komentira stanje epidemije u Hrvatskoj, Beroš je naglasio da Krizni stožer, Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite iz dana u dan promišljaju mjere koje se nameću kao potrebne.

'Pažljivo balansiramo među opsega tih mjera i redukcije općih životnih aktivnosti. Do sada sve te mjere pokazale su se učinkovitim jer smo uspjeli izbjeći eksponencijalni rast broja oboljelih i ako se usporedimo s europskim zemljama, mislim da dobro stojimo', poručuje.

Iako je ranije danas ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio da je obdukcija pokazala kako je Covid-19 uzrok smrti muškarca koji je preminuo u samoizolaciji, ministar Beroš nije htio otkriti više detalja. 'Sve okolnosti se još ispituju i kada budu završena, donijet ćemo određeni pravorijek', odgovorio je kratko.

Murter i Betina su u karanteni jer je Nacionalni stožer civilne zaštite uvažio mišljenje lokalnih epidemiologa. 'Na njihovu županijsku sugestiju i zbog iznenadnog razvoja epidemiološke situacije poduzeli smo restriktivnije mjere i tako će biti sve do okončanja epidemiološkog izvida koji je u tijeku', kaže Beroš.

'Izuti cipele, oprati i dezinficiratu ruke, skinuti odjeću i održavati distancu i u zatvorenom prostoru', ministrove su preporuke svima nama prije ulaska u svoj dom.