konačno

Ministar Beroš otkrio kada i gdje će se moći jeftinije testirati na koronavirus

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 17.07.2020 19:33
  • Objavljeno 17.07.2020 u 19:23
Vili Beroš

Vili Beroš

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabić

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će se za testiranje na koronavirus već od danas plaćati 501 kuna za dvije ciljne sekvence, a za tri 698 kuna

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su nakon izračuna došli do svih podataka te cijena testa s dvije sekvence genoma stoji 501 kunu, a s tri sekvence 698 kuna. Gostujući u RTL-u Danas Beroš je objasnio razliku u cijeni i kvaliteti.

'Nakon što smo svjedočili različitim cijenama testova za koronavirus u različitim zdravstvenim ustanovama, a i u inozemstvu, naložio sam HZZO-u da zatraži od svih ustanova u RH koje vrše testiranje određeni izračun cijena da bismo mogli napraviti jednu prosječnu i detektirati koji su to testovi optimalni kad je riječ o cijeni i kvaliteti.', rekao je Beroš za RTL Danas.

Istaknuo je i razliku između testova.

'Razlika je u tome što testovi s dvije sekvence detektiraju prvo jednu koja je karakteristična za sve koronaviruse, a druga je karakteristična za ovaj novi tip koji zrokuje Covid-19. No možemo detektirati i treću sekvencu da bismo potvrdili ovaj raniji nalaz, a to ovisi o kliničkoj slici i kliničkoj indikaciji', rekao je Beroš.

I dalje će ostati testovi za 1500 kuna. 'Bit će u krajnjoj upotrebi, kada je klinička indikacija takva da se drugim testovima ne može relevantno potvrditi bolest', kazao je Beroš.

Otkrio kada i gdje će se građani moći testirati po jeftinijim cijenama.

'Danas su cijene utvrđene, potvrdilo ih je Upravno vijeće HZZO-a. Međutim, mislim da ta cijena mora biti istaknuta u Narodnim novinama, nakon čega vrijedi. Isto tako je jasno da upravna vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova prihvaćaju tu cijenu. Ono što je moguće je da se u sklopu Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' gdje je kapacitet 1400 testova dnevno ili na HZJZ-u gdje je 500, kao i u Nastavnom zavodu Zagrebačke županije građani mogu testirati dok se cijene ustanove. Vjerujem da će to biti idući tjedan', poručio je Beroš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!