koronavirus u hrvatskoj

Beroš: Imamo epidemiju necijepljenih. Klinička slika sad je nešto lakša, no pitanje je što nas čeka najesen

19.08.2021 u 12:31

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o najnovijim brojkama vezanim za pandemiju koronavirusa

'U splitskoj bolnici je 53 hospitaliziranih, na Zaraznoj u Zagrebu 33. U Vinogradskoj je deset ljudi na respiratoru, devet ih je bez ikakvih komorbiditeta, ali nisu cijepljeni. Od troje umrlih u posljednja 24 sata nitko nije cijepljen. Radi se o epidemiji necijepljenih, epidemija bez sumnje pogađa necijepljene. Od 3697 zaraženih čak njih 85,71 posto nije bilo cijepljeno. Od 221 hospitaliziranog njih 87,51 posto nije bilo cijepljeno', rekao je Beroš, a prenosi N1.

'Od 1. lipnja umrle su 254 osobe, a 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Niti jedna od 20 osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je bila cijepljena jednom dozom. Zadnje brojke ukazuju na uzlazni val četvrtog vala', naveo je ministar i dodao da će trajanje turističke sezone ovisiti o ljudima.

Na pitanje novinara trebaju li u Zagrebu biti uvedene nove epidemiološke mjere, Beroš je odgovorio sljedeće:

'Od početka govorimo da svaki županijski stožer analizira epidemiološku situaciju. Ta se strategija pokazala učinkovitom. Moramo ponavljati da je cjepivo najbolji i najbrži izlaz, ali i pridržavanje mjera sprečava širenje virusa. Sad čitam o delta plus varijanti, koja je navodno agresivnija, ali nemam još podatke o njoj. Sjetimo se prošlog devetog mjeseca. Dolaskom hladnog vremena možda se promijeni klinička slika. Ona je sada nešto lakša, međutim pitanje je što nas čeka.'

  • +11
Cijepljenje u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Dodao je da su po današnjim brojkama Grad Zagreb i tri županije u crvenom, a riječ je o Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Zagrebačkoj županiji. Na pitanje o njegovoj odgovornosti zbog toga što do 1. srpnja nije bilo cijepljeno 50 stanovništva, kako se prethodno najavljivalo, Beroš kaže da svi imaju odgovornost.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

'Zar netko u Hrvatskoj može reći da nije čuo za svjetsku epidemiju, koja je u svijetu usmrtila preko četiri milijuna ljudi? Osiguran je dovoljan cjepiva i punktova, sada je na građanima da daju svoj doprinos, da se cijepe, da odaberu zdravlje. Pogledajte broj necijepljenih među novozaraženima, umrlima, zar to nije dovoljno da se osvjedočimo da se moramo cijepiti protiv ove bolesti?' upitao je Beroš. Dodao je kako je ovo početak četvrtog vala, za koji vjeruje da će biti nešto lakši.